‘Banden Britse belastingdienst met Big Four accountants te informeel’

De Britse belastingdienst onderhoudt te informele banden met de grote accountantskantoren en dat komt de bestrijding van belastingontwijking niet ten goede. Dat is een van de conclusies uit de onderzoeksrapporten die de Public Accounts Committee (PAC) van het Britse parlement donderdag heeft gepubliceerd.

Voorzitter Margaret Hodge van de PAC zegt in een toelichting op de onderzoeksresultaten dat uit de hoorzittingen met onder meer de Big Four accountantskantoren is gebleken dat er sprake is van een ‘belastingontwijkingindustrie’. Bij die industrie zouden veel grote accountantskantoren betrokken zijn, maar ook belastingadviseurs en juristen. Allen zouden ze grof geld verdienen aan het adviseren van bedrijven inzake belastingontwijking. Vooral PwC krijgt er van langs: ‘Some of these firms, for example PwC from whom we took evidence, appear to be selling these schemes on an industrial scale,’ aldus Hodge.

De Public Accounts Committee zegt zich grote zorgen te maken dat de Britse belastingdienst  (Her Majesty’s Revenue and Customs/HMRC) te informele contacten onderhoudt met de grote accountantskantoren. Of zoals Hodge het zegt: ‘We remain concerned that HMRC’s relationship with these large accountancy firms is too cosy, and it needs to get much tougher in challenging the advice they give to their clients.’

Op de website van het Britse parlement zijn alle onderzoeksresultaten te vinden, alsmede de aanbevelingen om te komen tot een effectievere belastinginning door de HMRC.

Gerelateerde artikelen