Bakkers treuren over trage en kleine energiesteun

De drempel voor deelname is te hoog en de steun is te pover.

Bakkers zijn lang niet allemaal geholpen met de door het kabinet voorgenomen steunmaatregel voor de gestegen energiekosten van middelgrote en kleine bedrijven. Zowel industriële als ambachtelijke bakkers zeggen dat de maximale steun te laag is en dat door de hoge drempel voor deelname veel bakkers alsnog buiten de regeling vallen. Mogelijk worden vrijdag meer details over de regeling bekend, die zoals het er nu naar uitziet de helft van de gestegen energiekosten moet vergoeden.

De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij noemt de voorgestelde regeling namens de industriële bakkers een aalmoes. "Er zijn bakkerijen die 300.000 euro gas per maand verstoken, terwijl het kabinet denkt aan een maximum van in totaal 160.000 euro. Voor het leeuwendeel van de bedrijven zou dit veel te laag zijn", aldus directeur Wim Kannegieter, die spreekt namens bedrijven die voor 85 procent van het Nederlandse brood zorgen.

De ambachtelijke bakkers hebben daarnaast ook moeite met de uitgelekte ingangsdatum van 1 april. Bakkers vrezen dat ze tot die tijd een enorme schuld opbouwen die ten koste gaat van duurzaamheidsinvesteringen die wel nodig zijn om de energiecrisis te weerstaan, stelt Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV). 

Bakkers vrezen dat ze de soms vertienvoudigde energieprijzen niet kunnen doorberekenen in de producten. Er is berekend dat in 2020 per brood 8 cent naar gas ging en nu is dat 80 cent. De prijs van een volkorenbrood kan dan oplopen naar 6 euro, wat voor veel mensen niet meer te betalen is.

 

Gerelateerde artikelen