Bakfietsprobleem toont financieel risico van terugroepacties

Recentelijk is bekend geworden dat bakfietsenfabrikant Babboe bijna 10.000 bakfietsen van diverse modellen terugroept vanwege veiligheidsproblemen. Het bedrijf heeft aangegeven dat de veiligheid van deze modellen niet voldoende kan worden gegarandeerd. Momenteel mogen de Babboe-fietsen niet meer worden verkocht op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Klanten worden aangemoedigd om hun Babboe-fietsen te laten nakijken op mogelijke scheurtjes en andere veiligheidskwesties. Via de website www.controleerjeframe.nl kunnen Babboe-klanten controleren of de veiligheidswaarschuwing van toepassing is op hun fiets.

  • Finance onderschat soms de gevolgen van een terugroepactie
  • Risico's op recall moeten vooral goed doorgesproken worden

De financiële impact van een terugroepactie zoals die van Babboe kan aanzienlijk zijn. CFO's en financieel managers dienen zich bewust te zijn van de gevolgen en noodzakelijke procedures die hiermee gepaard gaan, ondanks dat zij doorgaans bekend zijn met dit risico. Over de gevolgen en de aansprakelijkheid van deze risico's schrijft de website voor hoger financieel management FM.nl Expert: ‘Onvoldoende kennis bij financieel managers over recallprocedure’

Advies voor CFO's en hoger management bij risico's van recalls

Laurens Verbeek, Senior Risk Consultant bij verzekeringsadviseur VLC & Partners, adviseert dat bedrijven die gestandaardiseerde producten in grote volumes produceren, met name voor consumenten, een recallverzekering overwegen. Dit risico is vooral prominent in sectoren zoals voeding/drank en automotive, waar veiligheidsrisico's hoog zijn en waar grote retailers vaak een recallverzekering eisen van hun toeleveranciers. Het hebben van een recallplan met duidelijke acties is essentieel om dit risico te beheren en de mogelijke impact van een terugroepactie te minimaliseren.

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).