‘Baker Tilly Berk zette illegale belastingstructuur op’

Volgens behangfabrikant Coen Klawer adviseerde zijn accountant Baker Tilly Berk hem een fiscale structuur op te zetten die later onwettig bleek te zijn.

De woedende Klawer vertelt zijn verhaal in de Volkskrant

De behang­ondernemer had op advies van zijn accountantskantoor Baker Tilly Berk (BTB) een belastingstructuur waarin geld via Cyprus en de Britse Maagdeneilanden stroomde, zodat hij in Nederland minder belasting hoefde te betalen. Een legale fiscale truc hadden ze Klawer verzekerd. Dit bleek niet zo te zijn en Klawer kreeg grote problemen met de fiscus. 

Uiteindelijk heeft Klawer ruim 600.000 euro moeten afbetalen voor de belastingontduiking. BTB heeft zijn handen van de zaak afgetrokken. Of hij niet naïef is geweest? Volgens Klawer is de constructie hem verkocht als standaardproduct. Hij is weliswaar naar Cyprus gevlogen om de benodigde contracten te ondertekenen, maar vertrouwde op zijn adviseurs die hij goed geld betaalde. 

Toen de fiscus vervolgens met een claim kwam voor ontdoken belasting, gaf het accountants- en advieskantoor niet thuis. Weliswaar kreeg topman Romke van der Veen van BTB een tuchtklacht aan zijn broek, de serieuze gevolgen zijn helemaal voor Klawer’s rekening. En daar is de ondernemer boos over. Er wacht nog een strafzaak op hem; de ondernemer wordt gezien als hoofdverdachte in de zaak. “Dat kantoor heeft me helemaal de grond in getrapt. Het dedain ook waarmee ze me behandeld hebben!” Zijn bedrijf loopt inmiddels weer redelijk. Als persoon is hij veranderd, zegt Klawer. “Ik vertrouw mensen minder, ben botter geworden en word sneller kwaad.”

Advieskantoor Baker Tilly Berk wil niet op de kwestie ingaan in de Volkskrant, omdat er nog juridische procedures lopen. 

Gerelateerde artikelen