AVA’s volgen voorstellen accountantsroulatie

Negen beursvennootschappen plaatsten dit jaar een voorstel tot benoeming van een nieuwe externe accountant op de agenda van de aandeelhoudersvergadering (AVA). In de afgelopen drie jaar zijn daarmee vrijwel alle beursvennootschappen van externe accountant gewisseld. In geen enkel geval werd het voorstel voor de accountantsroulatie door de AVA verworpen.

Dit blijkt uit het evaluatierapport van het AVA-seizoen 2016 dat Eumedion vandaag heeft gepubliceerd.

26 beursvennootschappen wisselden in 2015 al van externe accountant. Bij veertien vennootschappen ging dit gepaard met een daling van de controlekosten (variërend van 1% bij Beter Bed Holding tot 49% bij Wolters Kluwer) en bij twaalf vennootschappen met een verhoging (variërend van 6% bij Aalberts Industries tot 84% bij Oranjewoud).

Opvallend is volgens Eumedion dat de accountantswissel bij alle AEX-vennootschappen, uitgezonderd Aalberts Industries, tot een reductie van de controlekosten leidde. Hetzelfde beeld doemde op bij de wisselingen die in 2014 plaatsvonden (9 van de 16 accountantswisselingen leidden tot een daling van de controlekosten, waaronder alle vier AEX-vennootschappen). “Dit kan erop duiden dat deze vennootschappen onder accountantskantoren het meest gewild zijn en er daarom ‘scherpe’ offertes door de accountantskantoren zijn ingediend. De komende jaren zal – mede aan de hand van de toezichtsrapporten van de AFM – moeten blijken dat de daling van de controlekosten niet heeft geleid tot een daling van de kwaliteit van de controles,” aldus Eumedion.

Verder meldt Eumedion  in het evaluatierapport dat beloningsbeleid, emissiemachtigingen, beschermingsconstructies, interne risicobeheersing en controle, het belastingbeleid en de klimaatrisico’s dit jaar tijdens de aandeelhoudersvergaderingen (AVA’s) van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen de belangrijkste discussiepunten waren.

Uit de evaluatie blijkt ook dat het aantal ter AVA uitgebrachte stemmen zijn stijgende lijn doorzet. Bij de 2016-AVA’s van de AEX-ondernemingen was gemiddeld 71,5% van het totale aandelenkapitaal aanwezig of vertegenwoordigd. In 2015 was dit nog 69,6%. Bij de AMX-ondernemingen was de stijging van de participatiegraad van aandeelhouders nog duidelijker: 65,2% in 2016 tegenover 58,6%.

In totaal werden slechts drie geagendeerde voorstellen door de AVA’s verworpen. Vier stempunten werden voorafgaand aan de AVA’s ingetrokken, wegens zichtbaar gebrek aan steun onder aandeelhouders, en één agendapunt werd voorafgaand aan de stemming nog aangepast. Aandeelhouders blijken vooral moeite te hebben met voorstellen tot toekenning van speciale bonussen en voorstellen tot wijziging van het beloningsbeleid die ontoereikend zijn toegelicht.

Uit het evaluatierapport blijkt verder dat steeds meer Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen aandacht besteden aan betere verslaggeving over hun waardecreatiemodel en de daarbij behorende risico’s. Het aantal ondernemingen dat een dergelijk ‘geïntegreerd jaarverslag’ publiceerde verdrievoudigde: van 6 in 2015 naar 18 in 2016. 

Gerelateerde artikelen