Auto met 29 kilometer op teller terecht niet aangemerkt als gebruikt

Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft geoordeeld dat een auto die een kilometerstand 29 had ten tijde van aangifte/registratie in Nederland geen gebruikte auto was. De Inspecteur heeft terecht een BPM-naheffing opgelegd.

X heeft een auto gekocht die drie dagen eerder op Duits kenteken is gesteld. Zij heeft aangifte BPM gedaan naar een te betalen bedrag van nihil. Ze is er bij de aangifte vanuit gegaan dat de auto een gebruikte personenauto is als bedoeld in artikel 10 van de Wet BPM. Op het moment van aangifte/registratie in Nederland was de kilometerstand 29. De Inspecteur gaat uit van een nieuwe auto en heeft € 420 BPM nageheven.

De Wet BPM maakt onderscheid tussen nieuwe en gebruikte personenauto’s (artikel 9, vijfde en zesde lid, Wet BPM) maar bepaalt niet wat onder een gebruikte auto wordt verstaan. Een in het buitenland op kenteken gestelde auto wordt niet zonder meer als gebruikte auto aangemerkt. Rechtbank Zeeland-West-Brabant acht X niet geslaagd in het bewijs dat sprake is van een gebruikte auto.

Zij acht aannemelijk dat de kilometers met instemming van X zijn afgelegd, zodat daarmee naar maatschappelijke opvattingen nog geen sprake is van een gebruikt voertuig. Daarnaast is gesteld noch gebleken dat de auto ten tijde van de aangifte/registratie sporen van gebruik had.
 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen