Auditcommissie en CAE niet op één spoor

Chief Audit Executives en leden van auditcommissies hebben niet dezelfde prioriteiten, blijkt uit onderzoek van Grant Thornton.
CAE’s en (leden van) auditcommissies stellen andere prioriteiten bij het identificeren en mitigeren van risic’o’s. ze denken ook verschillend als het gaat om de vraag, waar interne audit de meeste waarde kan toevoegen, zo blijkt uit de Governance, Risk and Compliance Survey 2015 van Grant Thornton.
De auditcommissieleden zetten financiële risico’s op de eerste plaats, kiezend uit de vier risicodomeinen Financial risks, Compliance risks, Operational risks en Strategic risks. CAE’s daarentegen plaatsen financiën pas op drie en zien compliance als belangrijkste risicodomein. 
CAE’s denken dat hun waarde vooral it in het identificeren van verbetermogelijkheden, mitigeren van risico’s, meer efficiency, sterkere governance en betere financiële compliance en controls. Auditcommissies zien hun waarde vooral in het ewaken en bevorderen van financial controls &  compliance, en noemen mitigeren van de gevolgen van risico’s als tweede.
 
Het Grant Thornton rapport benoemt naast vele andere bevindingen vijf manieren, waarop organisaties hun compliancy kunnen optimaliseren.
Gerelateerde artikelen