Atradius: sterke groeivertraging Nederlandse economie
De groei van de Nederlandse economie zal volgend jaar veel zwakker zijn dan dit jaar als gevolg van de hoge inflatie. Dat voorspelt kredietverzekeraar Atradius in een halfjaarlijkse economische vooruitblik. Voor 2023 rekent Atradius nu op een groei in Nederland met 0,8 procent, van 4,7 procent dit jaar.
Door de hoge inflatie en de sterk gestegen energieprijzen staat de koopkracht van huishoudens onder druk. Daarnaast neemt de onzekerheid bij bedrijven toe, waardoor ze voorzichtiger zijn met investeringen. Ook zorgen de renteverhogingen van centrale banken voor economische tegenwind.
Atradius verwacht dan ook dat de groei van de wereldeconomie volgend jaar zal afzwakken naar 1,2 procent, ten opzichte van 2,9 procent dit jaar. Volgens de kredietverzekeraar is het waarschijnlijk dat een aantal grote economieën, zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de eurozone, volgend jaar in een recessie belandt. De wereldhandel zal volgend jaar naar verwachting met 1,5 procent toenemen, tegen een groei van 3 procent dit jaar, aldus Atradius.
De onderzoekers stellen wel dat de inflatiedruk volgend jaar zal afnemen omdat de prijsstijgingen afkoelen door teruglopende vraag en afname van de problemen in productieketens. De wereldwijde inflatie komt volgend jaar naar verwachting uit op gemiddeld 5,3 procent, tegen 7,9 procent dit jaar. Dat zorgt er ook voor dat het beeld na 2023 positiever wordt. De Nederlandse economie zou in 2024 dan met 1,6 procent kunnen groeien. Voor de wereldeconomie wordt dan een plus van 2,9 procent voorzien.
Atradius-hoofdeconoom John Lorié zegt dat Nederland ondanks alle economische tegenwind nog steeds een goede uitgangspositie heeft. De werkloosheid is laag en er zijn nog steeds veel vacatures. Hij denkt dat de werkloosheid volgend jaar zal stijgen naar 4,7 procent, van 3,6 procent dit jaar.
De kredietverzekeraar benadrukt wel dat de prognoses omgeven zijn met veel onzekerheden. Zo kan de inflatie verder stijgen onder invloed van nieuwe prijsschokken. Centrale banken zouden dan ingrijpende maatregelen moeten nemen om de inflatie te beteugelen, wat de economie zou schaden. In het ongunstigste scenario zou de wereldwijde groei daardoor kunnen afzwakken naar 0,6 procent in 2023, aldus Atradius.