Asscher wil mogelijkheden zzp’ers om sociale verzekeringen af te sluiten niet uitbreiden

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil de mogelijkheden voor zzp'ers om sociale verzekeringen af te sluiten voorlopig niet uitbreiden, omdat dat te duur wordt.

De regels die het UWV nu hanteert voor Ziektewet- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp’ers blijven hetzelfde, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Volgens Asscher zou een verruiming van de regels ervoor zorgen dat juist ondernemers met een ziekteverleden of kans op ziekte zich gaan verzekeren. Dat zou leiden tot een stijging van de premie voor alle werknemers.

Nu is het zo dat alleen werknemers die voor zichzelf gaan beginnen en die zich binnen 13 weken melden, zich bij het UWV kunnen verzekeren voor de Ziektewet en arbeidsongeschiktheid. Zzp’ers die meteen als zelfstandige beginnen, of die te laat zijn met hun aanmelding, kunnen alleen bij particuliere verzekeraars terecht.

Asscher: ‘Bij verdere verlenging van de aanmeldtermijn en bij het openstellen van deze verzekering voor personen die niet in loondienst hebben gewerkt, bestaat het risico van negatieve selectie, doordat vooral ook zzp’ers die dreigen ziek of arbeidsongeschikt te worden, zich aanmelden voor de vrijwillige verzekering. Bij de vrijwillige ZW-verzekering kan risicoselectie leiden tot een stijging van de premie. Dit zet de toegankelijkheid van de verzekering onder druk. Bij de vrijwillige WIA-verzekering kan risicoselectie ertoe leiden dat de bijdrage door werknemers aan deze verzekering voor zelfstandigen stijgt. Bij een uitbreiding van de doelgroep en het verlengen van de aanmeldtermijn wordt bovendien het karakter van de vrijwillige verzekering aangetast.’

Gerelateerde artikelen