Arbeidsmarktpositie jonge fiscalisten gunstig in 2015
De lage verwachtingen vanuit de belastingadvieskantoren van twee jaar terug zijn inmiddels iets naar boven bijgesteld. De komende jaren is ook vanuit die hoek weer enige extra vraag naar academici te verwachten, met daarnaast een voortdurende hoge vraag naar zowel hbo’ers als academici door de Belastingdienst.
Ondanks de gevolgen van de crisis die twee jaar terug ook fiscalisten bleek te treffen, is de arbeidsmarktpositie van fiscalisten nog altijd gunstig te noemen. Met name academische fiscalisten hebben relatief hoge salarissen en veel vaker een vaste baan. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden van fiscalisten zijn bovengemiddeld: ze hebben vaker een auto, laptop en mobieltje van de zaak. Daar staat tegenover dat ze minder vaak een vaste dertiende maand krijgen.
Fiscalisten zijn relatief vaak man, hebben minder vaak ouders die zelf hoger onderwijs gevolgd hebben en doen tijdens hun studie al veel relevante werkervaring op. Voor die hoge salarissen moeten de academische fiscalisten wel hard werken, met wekelijks gemiddeld ruim 39 contractuele uren en 7-8 uur overwerk. Liefst zouden ze dan ook een minder lange werkweek hebben. Anders ligt dit bij hbo-fiscalisten, die werken juist vaak in deeltijd, en zouden gemiddeld juist 2 uur per week meer willen werken.
De arbeidsmarkt van jonge fiscalisten had twee jaar geleden te maken met een teruglopende vraag vanuit de kantoren, naast een stijgende vraag vanuit de Belastingdienst. De lage verwachtingen van destijds zijn inmiddels naar boven bijgesteld. De instroom is soms al weer iets hoger, en de uitstroom is ondanks de negatieve verwachtingen stabiel gebleven. De verwachte afname voor het komende jaar is dan ook minder groot dan twee jaar terug. De hogere vraag naar fiscalisten door de Belastingdienst blijft ook de komende jaren bestaan.