Arbeidsmarkt koelt licht af maar blijft historisch krap

Werknemers worden 8,6 keer per jaar benaderd voor een nieuwe baan.

De Nederlandse arbeidsmarkt vertoont tekenen van afkoeling, maar blijft desondanks krap, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van Intelligence Group voor het tweede kwartaal van 2024. Hoewel het aanbod van werkzoekenden stijgt, blijft de vraag naar werknemers onverminderd hoog, wat leidt tot een complexe situatie op de arbeidsmarkt.

  • De schaarste aan personeel stijgt licht verder
  • Steeds meer werknemers gaan op zoek naar ander werk
  • Maar werknemers worden iets minder vaak benaderd voor een andere baan
  • Het aantal baanwisselingen neemt licht af

Intelligence Group noemt het opvallend dat steeds meer medewerkers op zoek gaan naar ander werk. Het percentage werknemers dat actief ander werk zoekt is gestegen van 8,1% naar 9,1% in het tweede kwartaal. Tegelijkertijd is het aantal baanwisselingen gedaald met 93.000 ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Anemende dynamiek in de arbeidsmarkt

Dat cijfer wijst volgens Intelligence Group op een afnemende dynamiek in de arbeidsmarkt. Er is meer activiteit en minder mobiliteit. Er wordt meer gezocht en aangeboden, maar minder bewogen en gevonden. Normaliter is dit een signaal van afkoeling op de arbeidsmarkt, zegt Intelligence Group.

Geert-Jan Waasdorp, CEO van Intelligence Group, vermoedt dat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt niet goed op elkaar aansluiten. “Ook andere analisten vragen zich af of de vraag naar werknemers niet kunstmatig hoog is, onder andere door fake vacatures, of door vacatures die wel vervuld zijn maar niet offline worden gehaald of waar mensen voor misschien wel de toekomst worden gezocht. Dit zou kunnen verklaren waarom we enerzijds tekenen van afkoeling zien, maar anderzijds nog steeds een hoge vraag naar personeel waarnemen.”

Schaarste is licht gestegen

Toch is de wervingsdruk, een belangrijke indicator van schaarste op de arbeidsmarkt, licht gestegen naar 41,5%. Werknemers worden gemiddeld 8,6 keer per jaar benaderd voor een nieuwe baan, wat weliswaar hoog is, maar een daling ten opzichte van voorgaande periodes.

De werkloosheid is met 3,6% nog steeds zeer laag, en het CPB voorspelt slechts een lichte stijging naar gemiddeld 3,7% in 2024. Bovendien is het percentage baanvinders dat direct een vast contract krijgt gestegen naar een recordhoogte van 46,0%.

Voor 2024 en 2025 verwacht Intelligence Group dat het aantal vacatures rond de 1,4 miljoen zal blijven, wat historisch gezien nog steeds hoog is. Dit suggereert dat de krapte op de arbeidsmarkt voorlopig zal aanhouden, ondanks de lichte afkoeling.

Vier maatregelen nodig tegen chronische personeelskrapte

Gerelateerde artikelen