Arbeidsinspectie grijpt in tegen uitbuiting in kassen

CNV onthulde wantoestanden in het Westland met Oekraïners.

De Arbeidsinspectie gaat met prioriteit de gemelde misstanden met Oekraïners in de kassen van het Westland aanpakken. Dat meldt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Volgens vakbond CNV hebben de Oekraïners wurgcontracten moeten tekenen.

"Uitbuiting van Oekraïense ontheemden is Nederland-onwaardig. De @NLA_Inspectie pakt dit met voorrang op. Het kabinet werkt aan betere werkomstandigheden. Meer registratie en handhaving en certificering voor uitzendbureaus. Maar mensen netjes behandelen is ook nu al de norm", twitterde de bewindsvrouw.

Het gaat om ruim dertig Oekraïners die volgens vakcentrale CNV in Polen contracten hebben ondertekend bij uitzendbureau JANPOL en nu aan het werk zijn in een plantenkwekerij in in ’s-Gravenzande. Volgens CNV gaat het om wurgcontracten. Zo wordt er gedreigd met deportatie naar Oekraïne als werknemers de regels overtreden. "We maken voortdurend de nodige incidenten mee, maar dit is wel de overtreffende trap", aldus Stroek. "Je gelooft je ogen niet als je ziet wat er op papier staat. Gedeporteerd, het staat er letterlijk!"

De groep Oekraïense werknemers is volgens CNV ook gewaarschuwd om niet te praten met andere werknemers in Nederland, met name over arbeidsvoorwaarden. Deden ze dat wel, dan konden ze een boete krijgen van 500 euro. CNV vindt dat er sprake is van een humanitaire noodsituatie die zo snel mogelijk opgelost moet worden. De Oekraïners zijn 1 mei aan het werk gegaan en moeten hun eerste geld nog krijgen.

CNV heeft sterke vermoedens dat er meer bedrijven zijn waar sprake is van soortgelijke misstanden. Er zijn ook meer Nederlandse kwekerijen die werken met JANPOL. Volgens de vakbond is het lastig om met de Oekraïense werknemers in gesprek te komen omdat ze bang zijn. "Het is een extra kwetsbare groep", zegt een woordvoerder.

De dertig Oekraïners, waarover CNV alarm heeft geslagen, werken bij plantenkwekerij Vreugdenhil Bulps & Plants in ’s-Gravenzande. "Wij zijn heel verdrietig", zegt eigenaar Jochem Vreugdenhil. "Wij hebben juist expres voor Oekraïners gekozen om die mensen te helpen." Vreugdenhil beraadt zich nog op een verdere inhoudelijke reactie.

Minister Van Gennip roept op misstanden te melden. "Zie jij dat mensen slecht behandeld worden op het werk? Meld het dan bij de @NLA_Inspectie!", is haar oproep op Twitter.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen