APS: ‘Ondernemers vragen aandacht voor economische gevolgen Brexit’

“Nu er een eerste akkoord ligt over de ‘echtscheiding’ tussen het VK en de EU kunnen de onderhandelingen over de toekomstige relatie beginnen. Dat is goed. Maar ook verreweg het meest ingewikkeld, zowel politiek als handelstechnisch.”

Dat zei Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, vanochtend in de Tweede Kamer toen hij de drie Brexit-rapporteurs van de Kamer (Anne Mulder, Kees Verhoeven en Pieter Omtzigt) een kaart aanbod met daarop de potentiële gevolgen van Brexit, als er geen deal komt over de nieuwe handelsrelatie.  

Funest
“Wij bieden deze kaart aan de Tweede Kamer en de Premier aan om ze er het hele komende jaar aan te herinneren hoe ingrijpend de gevolgen van een harde Brexit zullen zijn. Het internationale politieke proces heeft alle risico’s in zich dat het niet lukt en dat we alsnog in het ‘cliff edge scenario’ terecht komen. Juist voor handelsland Nederland is dat funest,” aldus Hans de Boer.

Volgens de ondernemersvoorman is de tijd tot 1 april 2019 veel te kort om een volledig nieuw handelsakkoord inhoud te kunnen geven. Daarom pleiten VNO-NCW en MKB-Nederland voor een uitgebreide overgangsperiode waarin alles bij het oude blijft. In die tijd moet een nieuwe handelsdeal worden uit onderhandeld, zodat ondernemers straks maar één keer met veranderingen te maken krijgen.

Nieuwe informatiecampagne
Omdat ondernemers zich grote zorgen maken over Brexit, maar zich vaak nog nauwelijks voorbereiden op de eventuele gevolgen starten VNO-NCW en MKB-Nederland later deze maand met een speciale informatiecampagne, inclusief een tweewekelijkse Brexit-nieuwsbrief en een checklist voor ondernemers om te starten met de Brexit-voorbereidingen.

(ANP)