APF binnenkort ook toegankelijk voor verplichtgestelde bedrijfstakpensioenfondsen

Staatssecretaris Klijnsma van SZW heeft de Tweede Kamer per brief laten weten dat zij een wetsvoorstel zal indienen dat regelt dat verplichtgestelde bedrijfstakpensioenfondsen ook toegang krijgen tot het algemeen pensioenfonds (APF).

De staatssecretaris wil het wetsvoorstel zo spoedig mogelijk in werking laten treden. De Pensioenfederatie juicht dit besluit toe en rekent op een inwerkingtreding van dit nieuwe wetsvoorstel per 1 januari 2017.

‘Het kabinet ziet de tendens naar consolidatie in de pensioensector en begrijpt de wens van verplichtgestelde bedrijfstakpensioenfondsen om via het algemeen pensioenfonds tot schaalvergroting te komen. Daarom is een onderzoek verricht om de mogelijkheden te verkennen om ook die pensioenfondsen toegang te verlenen tot het algemeen pensioenfonds. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de wijze van verplichtstelling aangepast dient te worden. Niet het bedrijfstakpensioenfonds, maar de bedrijfstakpensioenregeling zal verplicht worden gesteld. De onderzoekers geven daarbij aan dat het noodzakelijk is dat de verplichtgestelde bedrijfstakpensioenregeling een eigen collectiviteitkring vormt binnen het algemeen pensioenfonds om de solidariteit te behouden,’ aldus de Pensionfederatie.

Via een zogenoemde collectiviteitkring kunnen de oorspronkelijke solidariteit en identiteit van het voormalige fonds overeind blijven en kan geprofiteerd worden van de schaalgrootte van het algemeen pensioenfonds.

• Kabinetsreactie onderzoek verplichtgestelde bedrijfstakpensioenregelingen en het algemeen pensioenfonds

(Pensionfederatie)

Gerelateerde artikelen