Aon: pensioenkorting dreigt

Er is een concrete dreiging dat een aantal pensioenfondsen eind 2020 of 2021 moeten korten op de uitkeringen. Dat blijkt blijkt uit de Pensioenthermometer van verzekeraar Aon, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in 2018 teruggelopen van 108% naar 104%. In het laatste kwartaal liepen de fondsen behoorlijke klappen op en werd het herstel van begin 2018 volledig teniet gedaan. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van verzekeraar Aon, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, is in 2018 gestegen van 106% naar 108%. Deze eindstand (gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden) voor 2018 is hoger dan het wettelijke vereiste minimum van 104,3%. De verwachting is echter dat een aantal fondsen het jaar toch afsluit met een dekkingstekort. Vooral een aantal grotere fondsen heeft een dekkingsgraad die nog onder de 104,3% ligt. 

Nu de onderhandelingen van het pensioenakkoord in 2018 mislukt zijn en de dekkingsgraden een klap hebben opgelopen, is er een concrete dreiging dat een aantal pensioenfondsen eind 2020 of 2021 moeten korten op de uitkeringen. 

Mogelijke nieuwe kortingen leggen druk op de premies. Premies zijn momenteel veelal niet kostendekkend, omdat zij veelal gebaseerd worden op het verwacht rendement. Daardoor gaat de pensioenopbouw van werknemers ten koste van het vermogen van het fonds als het rendement niet behaald wordt. Dat is moeilijk te verkopen als de rechten gekort moeten worden.