Amsterdam kiest Deloitte voor peperduur project

De big four-firma is twee keer zo duur als de ruziënde concurrent.

Deloitte heeft een aanbesteding gewonnen van Amsterdam voor een IT-voorziening. De accountant annex adviseur verzorgt zes jaar lang de levering, implementatie en het onderhoud van een overkoepelend informatiesysteem voor de hoofdstad. 

Daarmee troeft Deloitte de belangrijkste concurrent af, het technologiebedrijf Pegamento uit Zeist. De bieding van dit bedrijf was twee keer zo goedkoop als die van Deloitte. De big four-firma vraagt het dubbele van de oorspronkelijke kostenraming van de gemeente Amsterdam. 

De aanbesteding leidde in de hoofdstad tot een hoop tumult. Elf partijen schreven zich in voor de klus. Pegamento uit Zeist werd uit het aanbestedingsproces gezet omdat dit bedrijf niet geschikt zou zijn. Die uitsluiting werd teruggedraaid toen de advocaat van Pegamento zich ermee ging bemoeien.

Na de gunning aan Deloitte stapte Pegamento naar de rechter, maar die gaf de klager ongelijk. Het bedrijf uit Zeist had bij de aanbieding een slechte referentie aangedragen. Bovendien woog de prijs voor dertig procent mee bij de aanbesteding. Kwaliteit was belangrijker en daar overtuigde Deloitte.

Deloitte voert de klus uit voor 26 miljoen euro. De hoofdstad had veertien miljoen als limiet aangegeven bij de aanbesteding. Maar bij de aanbesteding was al aangegeven dat er van het plafondbedrag afgeweken kon worden.

De opdracht voor Deloitte is om een nieuw cloudgebaseerd ict-systeem voor informatievoorziening op te zetten. Het betreft onderdelen voor het contactcenter, voor klantenrelatiebeheer en voor een contentmanagementsysteem.
 

Gerelateerde artikelen