Amerikaanse ondernemingen houden niet van accountantsroulatie

Grote ondernemingen in de VS switchen niet graag van controlerend accountant. Meer dan de helft van de bedrijven in de Russell 3000 (de 3000 grootste ondernemingen in de VS) hebben al meer dan 10 jaar dezelfde accountant. Procter & Gamble spant daarbij de kroon; de firma maakt al meer dan 125 jaar gebruik van de diensten van Deloitte.

Dit blijkt uit onderzoek van Audit Analytics naar de mate van accountantsroulatie binnen de Russell 3000.

In 2011 lanceerde de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB), de toezichthouder op accountantsorganisaties in de Verenigde Staten, het idee om verplichte roulatie van accountantskantoren in de VS te implementeren. Dit zou de onafhankelijkheid, objectiviteit en professionele scepsis van de accountant ten goede komen. Dit kwam de PCAOB op veel negatieve commentaarbrieven te staan. In 2013 nam het Huis van Afgevaardigden zelfs een wet aan die ervoor zorgde dat PCAOB begin 2014 het idee van verplichte accountantsroulatie liet varen.

Van de ondernemingen in de Russell 3000 switchten er 80 van controlerend accountant in de eerste helft van 2015. Dit komt overeen met het historische gemiddelde van 4 à 5 procent van de ondernemingen die jaarlijks van accountant wisselen. Ruwweg de helft van de ondernemingen in de Russell 3000 die dit jaar hun accountant inruilden deden dat na een relatie van meer dan 10 jaar met de oude accountant. Zo beëindigde MSA Safety na 56 jaar de relatie met PwC en ging het met EY in zee.

Gerelateerde artikelen