Amerikaanse KPMG’ers beschaamd na megaboete

Via een community-app laten verschillende Amerikaanse KPMG’ers weten beschaamd te zijn over het ernstige cultuurfalen van hun firma.

Kort nadat het nieuws bekend werd dat KPMG een boete krijgt van 50 miljoen dollar wegens het stelen van examenrapporten van accountancytoezichthouder PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board), deelden een aantal medewerkers hun grieven via community-app Fishbowl. Dat schrijft Accountancy Daily. 

De Big Four-onderneming kreeg de megaboete voor een reeks ernstige bestuurskwesties, van het stelen van examenrapporten en delen van toetsinformatie, tot het veranderen van de uitkomsten van controlebevindingen. De firma deed dat door ex-medewerkers van de PCAOB te werven en hun in te zetten om informatie te werven bij de toezichthouder. 

De omvang van het schandaal in shockerend, zei Steven Peikin, mededirecteur van de handhavingsafdeling van de SEC: “De breedte en ernst van het wangedrag waar het hier om gaat is ronduit verbazingwekkend. Dit weerspiegelt de noodzaak om dit soort wandaden streng te bestraffen en tegelijkertijd maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen.”

In het FD schrijft hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer dat de kwestie veel aandacht verdient omdat het gaat om een typisch geval van een cultuur binnen een organisatie, waarin het DNA grove mankementen vertoont. Bij de gestolen toezichtsinfomatie waren maar enkele KPMG-medewerkers betrokken, het uitwisselen van toetsinformatie was echter wijdverspreid binnen alle lagen van KPMG, schrijft Pheijffer. 

Het is dan ook begrijpelijk dat in een Amerikaans commentaar van een compliancedeskundige op deze kwestie, wordt gesproken van ‘a total failure of culture’. Het was een totaal falende cultuur omdat velen binnen de KPMG-organisatie, tot op partnerniveau, de gedragingen kennelijk acceptabel vonden. Maar ook omdat deze gedragingen gedurende lange tijd intern en extern niet werden gemeld als zijnde onethisch gedrag.

Op community-app Fishbowl schrijven verschillende medewerkers over hoe het schandaal hen geraakt heeft. “Ik heb spijt van mijn beslissing om me bij KPMG aan te sluiten”, schrijft er een. Een ander noemt het “beschamend”. Er zijn ook accountants die het probleem niet zo inzien, behalve als het gaat om de invloed op hun bonusuitkering. 

Een woordvoerder van KPMG zegt in een reactie dat “we veel belangrijke lessen geleerd hebben van deze ervaring en dat we een sterkere firma zijn geworden als resultaat van de acties die we ondernemen hebben om onze cultuur te versterken, evenals onze governance en compliance.”

Dit klinkt niet als een voldoende krachtige boodschap om toezichthouders te overtuigen dat de cultuur van het kantoor gezuiverd is. Het lijkt niet onwaarschijnlijk dat de toezichthouder flinke hervormingen gaat doorvoeren, net als in het Verenigd Koninkrijk gaande is als reactie op soortgelijke schandalen. 

Gerelateerde artikelen