Amerikaanse Bankrate schikt boekhoudfraude voor $15 miljoen

Bankrate Inc, een in New York gevestigd bedrijf dat financiële informatie verstrekt aan consumenten, is met de Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) een schikking van $15 miljoen overeengekomen. De firma wordt beschuldigd van boekhoudfraude. Financiële resultaten werden opgepoetst om te voldoen aan de verwachtingen van analisten.

De SEC klaagde ook voormalig Chief Financial Officer Edward DiMaria en voormalig director of accounting Matthew Gamsey aan. Met voormalig vice president of finance Hyunjin Lerner werd een schikking van $180.045 getroffen.

Bankrate is bekend van de websites Bankrate.com en CreditCards.com. Volgens de SEC knoeide de financiële top van het bedrijf met de boekhouding. Zo werden de inkomsten kunstmatig verhoogd en de uitgaven juist opzettelijk naar beneden bijgesteld. Intern zou het behoorlijk tekeer gegaan zijn. Zo zou CFO DiMaria gedreigd hebben de topman van de creditcardafdeling van de firma ‘te onthoofden’ als die niet $500.000 aan onjuiste omzet zou inboeken. Dit blijkt volgens persbureau Reuters uit rechtbankstukken die het heeft ingezien. Gamsey zou toegegeven hebben dat DiMaria zich ‘op glad ijs’ bewoog door deze manier van boekhouden.

Volgens de SEC blies Bankrate op 31 juli 2012 de resultaten kunstmatig op, waardoor het aandeel de dag erop met 10,2 procent in waarde steeg. Kort daarop verkocht DiMaria voor $2 miljoen aan aandelen van de firma tegen de te hoge prijzen. Ook Lerner zou aandelen verkocht hebben.

Gerelateerde artikelen