Amerikaanse bank koopt om met stageplekken

De Amerikaanse bank BNY Mellon heeft een schikking getroffen van $14,8 miljoen met de Securities and Exchange Commission (SEC) in verband met het overtreden van de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA). De omkoping door de bank geschiedde op een opmerkelijke manier, namelijk door het verlenen van stageplekken aan bevriende relaties.

BNY Mellon maakte het mogelijk dat familieleden van buitenlandse ambtenaren die banden onderhielden met een vermogensbeheerder in het Midden-Oosten dergelijke stageplekken kregen.

Uit SEC-onderzoek bleek dat die familieleden niet het reguliere, strenge selectieproces hoefden te doorlopen. Normaliter moeten studenten die bij BNY Melon een internship willen bemachtigen goede rapportcijfers overleggen. Daarna volgen er nog meerdere gesprekken met de kandidaten.

Maar niet in dit geval. De familieleden van de bevriende relaties werden aangenomen met medeweten van en goedkeuring door senior medewerkers van de bank.  Dit alles met als doel om de buitenlandse ambtenaren  te beïnvloeden en op die manier contracten binnen te slepen voor het beheren van de activa van de vermogensbeheerder.

De FCPA verbiedt bedrijven om buitenlandse ambtenaren ‘op ongepaste wijze’ te beïnvloeden met ‘alles dat waarde heeft’. Daar onder vallen zaken als cash betalingen en giften. Maar ook het beschikbaar stellen van stageplekken, zo liet Andrew J. Ceresney, director van de SEC Enforcement Division, weten. ‘BNY Mellon deserved significant sanction for providing valuable student internships to family members of foreign officials to influence their actions.’

Gerelateerde artikelen