Amerikaanse accountant ‘Bismarck’ krijgt acht jaar cel

Woensdag heeft een Amerikaanse rechtbank in Cincinnati de voormalige accountant James Hammes veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar vanwege het achterover drukken van $8,7 miljoen van het bedrijf waar hij voor werkte. Jarenlang wist Hammes op een opmerkelijke wijze uit handen van de autoriteiten te blijven.

Bezoekers van de Appalachian Trail, een wandeltraject door het gelijknamige gebergte in het oosten van de VS, kenden hem als ‘Bismarck’. Een aardige man met een ruige baard die zich veelvuldig met medewandelaars liet fotograferen. Maar deze week moest hij voor de rechter verschijnen. Bismarck blijkt een criminele accountant te zijn die jarenlang op de vlucht was voor de autoriteiten.

Vorig jaar bleek Bismarck in werkelijkheid de nu 54-jarige James Hammes te zijn, een accountant uit Cincinnati die ervan werd beschuldigd $8,7 miljoen achterovergedrukt te hebben. In 2009 leek hij van de aardbodem verdwenen te zijn. Hij liet zijn vrouw en dochter achter. Ondanks het onverzorgde uiterlijk dat Bismarck cultiveerde, werd hij door een medewandelaar herkend. Zijn miljoenenfraude had eerder namelijk het tv-misdaadprogramma American Greed gehaald. De medewandelaar verlinkte Bismarck bij de FBI. Agenten trokken naar de Appalachian Trail waar ze Hammes aantroffen in Virginia in de Montgomery Homestead Inn.

Hammes kreeg niet alleen een celstraf van acht jaar voor zijn fraude, ook moet hij $7,7 miljoen terugbetalen en komt hij na zijn vrijlating drie jaar onder toezicht te staan, zo meldt persbureau Reuters. Van de $7,7 miljoen gaat 6,7 miljoen naar G&J Pepsi-Cola bottlers. Van 1998 tot 2009 wist Hammes bij dat bedrijf, waar hij controller was, de miljoenen achterover te drukken. De overige $1 miljoen moet hij betalen aan Cincinnati Insurance Co.

Gerelateerde artikelen