Amerikaans onderzoek: ‘AI is opkomend risico voor auditors’

Kunstmatige intelligentie vormt een groeiend risico voor auditors, zo blijkt uit recent onderzoek in de VS door Protiviti in samenwerking met The Institute of Internal Auditors. Het 11e jaarlijkse Global Technology Audit Risks Survey toont aan dat ondanks de groeiende interesse in AI en machine learning (ML), slechts 12% van de respondenten aangeeft dat hun organisaties daadwerkelijk AI en ML hebben geïntegreerd binnen hun auditfuncties. Dat schrijft de internationale website voor accountants accountancyage.com.

De studie, die werd ingevuld door 559 leidinggevenden en professionals, waaronder chief audit executives en information technology audit directors, onthult dat AI wordt geïdentificeerd als een opkomend risico, met zichtbare hiaten in de organisatorische paraatheid en auditvaardigheden. aldus het artikel 'AI is an emerging risk for auditors

  • AI vormt groeiend risico voor auditors: Slechts 12% van organisaties heeft AI en ML geïntegreerd
  • Talentkloof in IT waarschuwing voor bedrijven: 300% stijging in vraag naar AI- en ML-specialisten 
  • Cyberbeveiliging topprioriteit voor organisaties: Interne audits en geavanceerde analysetools cruciaal

Protiviti is een wereldwijd adviesbureau met hoofdkantoor in Californië, dat advies geeft op het gebied van interne audit, risico en naleving, technologie, bedrijfsprocessen, data-analyse en financiën. Het bedrijf is een dochteronderneming van Robert Halfen bedient klanten in meer dan 27 landen.

Ai als grootste risico

Hoewel slechts 28% van de respondenten AI als een directe bedreiging voor het komende jaar beschouwt, wordt het wel gezien als een van de belangrijkste risico's in de komende twee tot drie jaar. Dit duidt erop dat hoewel AI nog niet als onmiddellijke dreiging wordt ervaren, het snel op de horizon van potentiële risico's verschijnt. [Artikel gaat verder na deze alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accounancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Pak Ai proactief aan

Het rapport benadrukt de noodzaak voor organisaties om zich voor te bereiden op het opkomende risico van AI. Ondanks de voordelen van automatisering en verbeterde data-analyse brengt het gebruik van AI ook nieuwe complexiteiten en risico's met zich mee, die organisaties proactief moeten aanpakken en beheren.

Risico's groter bij gebrek aan talent

Het rapport van Protiviti, waarschuwt verder voor de talentkloof in IT. Bedrijven hebben dringend behoefte aan talent met diepgaand begrip van cyberbeveiliging en AI, aangezien de vraag naar dergelijke vaardigheden blijft groeien. De consultant benadrukt dat bedrijven met onvoldoende talent en intellectueel kapitaal zich blootstellen aan aanzienlijke risico's wanneer AI- en ML-risico's werkelijkheid worden.

Volgens de onderzoekers is de vraag naar AI- en ML-specialisten het afgelopen jaar met 300% gestegen, terwijl vacatures voor andere IT-functies juist zijn gedaald. Dit tekort aan technologisch talent vormt een aanzienlijk risico, met name gezien de snelle implementatie van AI in verschillende sectoren.

Interne audits

Naast de opkomst van AI benadrukt het onderzoek verder dat cyberbeveiliging de hoogste prioriteit heeft voor organisaties, waarbij bijna 75% van de respondenten dit beschouwt als een gebied met een hoog risico. Topman Poulikakos benadrukt in het onderzoek het belang van regelmatige interne audits en het integreren van geavanceerde analysetools om gelijke tred te houden met de veranderende bedreigingen in de snel evoluerende technologische omgeving.

Oproep naar auditors

Het rapport concludeert met oproepen tot actie voor IT-auditleiders en teams om hun technologie-audits naar een hoger niveau te tillen. Dit omvat het verhogen van de auditfrequentie voor gebieden met een grote impact, alert blijven op goed beheerde risico's, gebruikmaken van geavanceerde analyses voor diepere inzichten en het verbeteren van de organisatorische paraatheid met betrekking tot risicomanagement door derden en IT-talentmanagement.

De 11e jaarlijkse Global Technology Audit Risks Survey fungeert als zowel een spiegel als een routekaart, die de huidige stand van zaken van technologische risico's weergeeft en leiders van technologie-audits begeleidt bij de uitdagingen en kansen die voor hen liggen. Met de voortdurende ontwikkeling van technologie is het essentieel dat de strategieën en tools voor het beheren en beperken van bijbehorende risico's zich blijven ontwikkelen.