Grant Thornton wil naar de top 10

Het inleveren van de OOB-vergunning is geen degradatie, maar een kans voor stevige groei.

Dat zegt de nieuwe bestuursvoorzitter Marcel Welsink van accountants- en advieskantoor Grant Thornton in het Financieele Dagblad. 

GT was het eerste OOB-kantoor dat zich terugtrok uit deze markt. In 2019 volgde Accon AVM en Baker Tilly. Naast de Big Four zijn nu alleen nog BDO en Mazars over als kantoren die controlewerk doen bij organisaties van openbaar belang (OOB’s).

“We hebben tien jaar geprobeerd een positie te krijgen in die markt. Maar dat is ons niet gelukt”, aldus de bestuursvoorzitter. “Wij hebben gemerkt dat raden van commissarissen een keuze voor een middelgroot kantoor als Grant Thornton toch als een risico zien. En mocht het dan fout gaan dan kunnen de commissarissen achteraf met die keuze worden geconfronteerd.”

De kersverse bestuursvoorzitter ziet de stap echter niet als degradatie. “Het schept juist ruimte voor groei. We kiezen er nu voor om weer terug te gaan naar onze wortels: het MKB. De omvang van de OOB-markt is nog geen 300 miljoen euro. Maar de hele controlemarkt in Nederland is 1,4 miljard euro om alles even in perspectief te zetten. We willen in de MKB-markt een consolidatieslag maken door andere kantoren aan ons te binden en zo voor groei te gaan.”

In de top 30 kantoren op basis van omzet, het jaarlijkse onderzoek van Full Finance, stond Grant Thornton in 2018 op de dertiende plaats. 
1. Deloitte (814 miljoen euro)
2. EY (796 miljoen euro)
3. PwC (767 miljoen euro)
4. KPMG (622 miljoen euro)
5. BDO (274,6 miljoen euro)
6. Flynth (128,2 miljoen euro)
7. Baker Tilly Berk (99,4 miljoen euro)
8. Accon-avm (87, 4 miljoen euro)
9. Mazars (87,1 miljoen euro)
10. Alfa (78,4 miljoen euro)
11. De Jong & Laan (64,5 miljoen euro)
12. ABAB (57,8 miljoen euro)
13. Grant Thornton (53 miljoen euro)

“Wij zijn van oorsprong primair gericht op het mkb, waaronder het familiebedrijf en mid-corporate segment”, aldus Welsink. “Met een omzet van 65 miljoen euro per jaar schommelen we nu rond plek twaalf of dertien in de ranglijst van kantoren. Maar we willen naar de top 10. Daarvoor willen we de komende vier jaar naar 100 miljoen euro omzet groeien.”

De voorzitter zegt 65 miljoen euro, maar in de transparantieverslag van GT uit 2018 komen wij op 56,3 miljoen euro omzet. 100 miljoen euro zou dan bijna een verdubbeling betekenen in slechts een paar jaar tijd. Dat lijkt een behoorlijk uitdagende target. 

Gelijktijdig met de aankondiging te stoppen met OOB-klanten, kondigde Grant Thornton de overname aan van twee bedrijven die de adviestak van Grant Thornton moeten versterken: een adviesbureau op het gebied van maatschappelijke impact en een cybersecurity consulting bureau. 

Dit betreft echter kleine overnames die niet tot de grote omzetspurt gaan leiden die Welsink voor ogen heeft. Kunnen we de komende tijd grote overnames verwachten van GT? Het is de enige manier waarop de target realiseerbaar is, maar zelfs dan blijft het heel ambitieus. 

Gerelateerde artikelen