Ambitie om CFO te worden? Zet deze zes stappen voor je dertigste
Natuurlijk zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden, of in dit geval: naar de boardroom. Wat voor jou de meest logische route is, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeur. Maar er zijn een aantal stappen die sowieso in je voordeel zullen werken. Chief Financial Officer (CFO) word je namelijk niet zomaar.
1. Ga actief aan de slag met je ontwikkeling
De weg naar de top zal niet zonder slag of stoot verlopen. Zorg ervoor dat je actief en bewust bezig bent met het vergaren van de benodigde vakkennis en ervaring. Ook is het belangrijk dat je je profileert binnen je organisatie. Zet duidelijk op een rij wat je wil bereiken, hoe je dat gaat doen en hoe je je competenties daarbij optimaal kunt inzetten. Weten wat jouw toegevoegde waarde en ontwikkelingspunten zijn vereist zelfreflectie. Voer hierover regelmatig gesprekken met je leidinggevende of neem een mentor in de arm. Bespreek je hard skills, je soft skills en waar jij wil staan over vijf jaar. Stel duidelijke doelen voor jezelf. Van Ieperen: “Wat onderscheidt jou van anderen? Vraag daar ook eens naar in je omgeving. Durf uit je comfortzone te stappen. Leer je zwaktes kennen, en hoe daarmee om te gaan. Dit brengt je persoonlijke en professionele ontwikkeling in een stroomversnelling.”
2. Onderscheid je met een vervolgopleiding
Je kunt op verschillende manieren een goede aanloop nemen. Na het behalen van je Master diploma, doe je er goed aan om te starten in een traineeship. Dit kan zowel bij een Big 4 kantoor als bij een multinational zijn. In de eerste jaren van je carrière is het waardevol om een postmasteropleiding te volgen, denk hierbij aan een RA of RC opleiding. Het onderscheidt je van anderen en geeft extra theoretische onderbouwing aan je praktijkervaring. Van Ieperen: “Een postmasteropleiding laat zien dat je eager bent en dat je bewust bezig bent met je ontwikkeling. Dit past bij de nieuwe generatie CFO’s. Een mooie bijkomstigheid is dat je nieuwe titel ervoor zorgt dat je salaris aanzienlijk zal groeien.”
3. Go the extra mile
Naast je huidige taken en verantwoordelijkheden kun je jezelf profileren door pro-actief projecten op te pakken. Hoe doe je dat? Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de actuele ontwikkelingen binnen en buiten de organisatie, zowel op lokaal als internationaal niveau. Toon interesse in collega’s van andere afdelingen. Het zal je verbazen hoeveel relevante informatie je hiermee inwint. Wees kritisch in de projecten die je op je neemt; zorg ervoor dat deze daadwerkelijk van toegevoegde waarde zijn. Van Ieperen: “Zorg dat anderen ook zien dat je die extra miles maakt. Word lid van diverse commissies, talent groups en coach nieuwe collega’s. Grijp die kansen.”
4. Word de rechterhand van een CFO
“Dit klinkt waarschijnlijk als een logische stap, maar gek genoeg denken mensen hier vaak niet aan. Het is een uitstekende leerschool en een goede manier om alvast in het hoofd van een CFO te kruipen. Zo leer je begrijpen hoe hij denkt en handelt en wat de impact van beslissingen is op de organisatie”, zegt Van Ieperen. Ook kom je in aanraking met grote projecten en zul je op corporate niveau meer kennis vergaren op het gebied van accounting en reporting. Zo kun je belangrijke skills alvast ontwikkelen. Je kunt wellicht ook al ervaren wat voor soort CFO jij straks wil zijn: ben je voorzichtig en risicomijdend of ga je op zoek naar vernieuwing? Kies je liever de operationele of juist een meer strategische rol? Dat zijn waardevolle inzichten.
5. Ontwikkel een breed pallet aan finance kennis
Een breed pallet aan kennis en ervaring binnen de finance kolom is cruciaal. Ervaring in onder andere accounting & reporting, financial en business control geven je de handvaten die je nodig hebt om CFO te worden. Zonder brede kennis wordt het lastig om als eindverantwoordelijke voor finance te fungeren. Van Ieperen: “Wij komen bijvoorbeeld regelmatig professionals tegen die nooit accountingervaring hebben opgedaan. Dat kan belemmerend werken. Dat bijbaantje als administrateur tijdens je studie is helemaal zo gek nog niet!”
6. Zorg voor een geschikte recruiter in je netwerk
Als jonge en ambitieuze financial word je waarschijnlijk vaker door recruiters benaderd dan je lief is. Maar een gespecialiseerde recruitment consultant met wie jij een klik hebt is een aanwinst voor je netwerk. Van Ieperen: “Een recruiter weet precies wat er speelt op de arbeidsmarkt en kan je advies geven over de beste stap in jouw situatie. Het is daarom waardevol om af en toe met zo iemand te sparren over je carrièreplannen, ook al zoek je op dat moment niet actief naar een nieuwe werkgever. En het mooie is dat je bij zo’n persoonlijke connectie direct top of mind bent als hij of zij de perfecte baan voor jou tegenkomt.“
[Door: Kedy van Ieperen, Finance Recruitment Consultant bij Robert Walters]