Alternatieve financieringsvormen (deel 7)

Het aandeel in financiering door de huisbankier neemt jaar in jaar uit met ongeveer 10 procent af. Daarom moeten accountants, maar ook controllers en eigenaren van ondernemingen op de hoogte zijn van de ins en outs van alternatieve financieringsvormen. Deel 7 van een serie: Factoring.

In 2014 werd aan Nederlandse ondernemers meer dan 50 miljard euro aan krediet verstrekt door middel van Factoring, een financieringsmiddel dat dus niet aan uw aandacht mag ontsnappen.

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering. Een onderneming draagt zijn facturatie en debiteurenrisico over aan een gespecialiseerd bedrijf, factoringmaatschappij geheten. In ruil voor een vergoeding aan dit bedrijf ontvangt de onderneming direct zijn geld.

De debiteurenportefeuille wordt uitbesteed aan een extern bedrijf, dit noemen we de factor. Deze factor kan zich beperken tot slechts de financiering van de debiteurenportefeuille, maar de onderneming kan er ook voor kiezen het debiteurenbeheer en incasso uit te besteden aan de factor, waardoor de gehele debiteurenadministratie wordt overgenomen door de factor. Het bedrijf dat de debiteurenportefeuille aan de factor heeft overgedragen, dan wel verkocht, ontvangt daarvoor meestal een percentage van de omzet bij overdracht aan de factor (het verkoopbedrag minus een percentage voor de factoringmaatschappij in verband met kosten en rente, maar ook een inhouding om het risico van wanbetaling mee af te dekken). Dit wordt bevoorschotting genoemd en bedraagt gemiddeld tussen de 80 en 90%. Zodra de debiteur betaald heeft, ontvangt het bedrijf, dat zijn debiteuren heeft overgedragen, meestal nog een restbedrag.

Debiteurenportefeuille

De factor geeft per debiteur limieten af waarbinnen de aangesloten onderneming kan leveren. De normen zijn doorgaans ruimer dan bij bancaire financieringen. Zo kunnen veelal zonder problemen buitenlandse debiteuren ook in de dekking worden meegenomen.

Naast financiering van debiteuren kan dus ook het beheer van de debiteurenportefeuille aan de factormaatschappij worden overgedragen. Hierdoor is factoring van debiteuren zeer geschikt voor groeiende bedrijven, omdat de omvang van de financiering meegroeit met de omvang van de debiteurenportefeuille.

Spotfactoring/American Factoring

Anders dan bij traditionele factoring heeft de ondernemer bij spotfactoring veel meer zeggenschap. Facturen worden namelijk op individuele basis, per transactie, verkocht. De onderneming bepaalt zelf óf en wanneer de vordering wordt verkocht. Dit in tegenstelling tot een volledige verpanding van de debiteurenportefeuille. Daarnaast wordt de factuur direct voor 100% (minus kosten) over gekocht. Het biedt dus de hoogste mogelijke flexibiliteit en liquiditeit. Spotfactoring is een vorm van transactionele financiering; hierdoor zijn jaarcijfers, ratiokoppelingen en borgstelling vaak niet verplicht.

Per debiteur

Spotfactoring is per factuur doorgaans duurder dan traditionele factoring hier staat tegenover dat de onderneming zelf bepaalt wanneer kosten worden gemaakt. In andere woorden als er geen facturen worden verkocht dan worden er geen kosten berekend en betaald. Aan traditionele factoring zijn wel kosten verbonden ongeacht of er wel of niet gebruik van wordt gemaakt.

Een paar voorbeelden van aanbieders van American Factoring vindt u op het web: www.orangefactoring.nl, www.nlcreditsservices.nl, www.creditpay.nu, www.directpay.nl

Reverse factoring

Door middel van reverse factoring kunnen leveranciers hun vordering op de organisatie waaraan goederen en of diensten worden geleverd liquide gemaakt. De vorderingen worden veelal eerst goedgekeurd door de afnemer en de factormaatschappij alvorens deze worden betaald.

Voordelen

Wat zijn de voordelen voor de afnemer en initiatiefnemer?

Strategische leveranciers kunnen meegroeien, het risico op een faillissement bij strategische leveranciers wordt beperkt, de realisatie van een financieel voordeel, balansverkorting, de post debiteuren wordt direct lager, versterking van de samenwerking met leveranciers.

Factoring, wat kost dat?

De kosten van factoring verschillen per type factoring en kunnen uiteen lopen van 3% tot zelf wel 9%.

Waar kan men zoal aan denken?

  • Discount op factuur, kosten debiteurenrisico, hoe lager de kredietwaardigheid van de klant des te hoger te kosten/discount

  • Kosten debiteurenbeheer

  • Kosten kredietverzekering

  • Rentekosten, hoe langer de betaaltermijn, des te hoger de rentekosten

  • Factorloon

In de volgende column over alternatieve financieringen gaan wij in op achtergestelde leningen, bootstrapping en sweat equity.

Stefan Betting is eigenaar/oprichter van PROFEDA B.V. een organisatie gericht op het geven van trainingen aan en adviseren van accountants(kantoren). Met meer dan 23 docenten en adviseurs staan zij dag in dag uit accountants bij in hun dagelijkse uitdagingen. Verder is Stefan verbonden als docent bij Nyenrode Business Universteit, Alex van Groningen, de NBA, het NIVE en het IFBD in België en geeft hij in binnen en buitenland trainingen aan de top 500 van het bedrijfsleven.

Gerelateerde artikelen