Alternatieve financieringsvormen (deel 6)

Het aandeel in financiering door de huisbankier neemt jaar in jaar uit met ongeveer 10 procent af. Daarom moeten accountants, maar ook controllers en eigenaren van ondernemingen op de hoogte zijn van de ins en outs van alternatieve financieringsvormen. Deel 6 van een serie: Kredietunies.

Op 28 januari 2014 trad de eerste kredietunie van Nederland, de in 2011 opgerichte MILK Kennis & Krediet Coöperatie I U.A., als eerste kredietunie toe tot de regeling Borgstelling MKB krediet. Naast de traditionele banken en de stichting Qredits is het nu voor deze kredietunie dus mogelijk om onder strikte voorwaarden maximaal 50% zekerheid van de Nederlandse Staat te verkrijgen.

Wat is een kredietunie?

Een kredietunie is een coöperatieve kredietvereniging met uitgesloten aansprakelijkheid zonder winstoogmerk waarin ondernemers zich per regio of per branche organiseren om elkaar geld te lenen. Door risicospreiding kunnen ondernemers op een verantwoorde wijze geld uitlenen of dit juist voordeliger en makkelijker lenen dan bij een banken. Zowel kredietgevers als kredietnemers zijn of worden lid en mede-eigenaar van de coöperatie. Doel is de branche te stimuleren en de werkgelegenheid en ondernemerschap in een bepaalde regio.

Alle deelnemers van een kredietunie delen het eventuele positieve saldo aan het eind van het jaar.

De belangstelling voor het oprichten van kredietunies is anno 2015 onverminderd groot. Er zijn thans 151 aanvragen, 68 van brancheverenigingen, 83 van regionale en lokale ondernemersverenigingen.

Hoeveel en op welke wijze wordt er gefinancierd?

Kredietunies financieren bedragen tot onder de 250.000 euro, waarbij de financiering van productiemiddelen en werkkapitaal de voorkeur heeft. Deze financieringen worden aangeboden in de vorm van een rentedragende lening, eigen vermogen, participatie (een mix van lening en eigen vermogen). De looptijd is middellang te noemen en de kredietverstrekkers zijn (oud)ondernemers en branchegenoten, kortom mensen die aantoonbare ervaring hebben in de branche waarin de aanvragende ondernemer in opereert.

Hoe werkt een kredietunie?

Iedere kredietunie geeft aandelen of ledencertificaten uit, hetzij vraagt storting op de ledenrekening om eigen vermogen te vormen. Leden-aandeelhouders zijn niet verder aansprakelijk dan tot het bedrag dat zij in het eigen vermogen hebben bijgedragen.
Ieder lid kan slechts één aandeelbewijs verwerven en krijgt daarmee stemrecht in de Algemene Ledenvergadering (“one man, one vote”). Ieder lid kan tot bestuurder van de coöperatie worden gekozen, wel is een verklaring omtrent het gedrag nodig. Eventuele positieve saldi aan het eind van het boekjaar staan ter beschikking van de leden en kunnen worden gebruikt om het eigen vermogen te versterken, de debetrente te verlagen of de creditrente te verhogen. Ook kunnen de leden besluiten bij te dragen aan maatschappelijk relevante projecten die in lijn liggen met de doelstelling van de kredietunie.*

Organisatie

Binnen een kredietunie werken zowel vrijwilligers als betaalde ‘professionals’.

Een kredietunie bestaat meestal uit:

  • Een bestuursorgaan

  • De kredietcommissie

  • De coaching commissie

  • En in sommige gevallen een directie voor de bedrijfsvoering en de dagelijkse leiding van de kredietunie.

Hieronder volgt een limitatieve opsomming van kredietunies in Nederland

  • MKB Kredietunie Noord-Limburg

  • Krediteunie Eemsregio

  • Kredietunie Amsterdam

  • Noaberkrediet uit Winterswijk (29 november 2014)

  • Binnenschippers Kredietunie Nederland u.a.i.o.

  • Kredietunie Oostland u.a.

  • Kredietunie Noord Drenthe u.a.i.o.

  • Kredietunie Regio Tilburg u.a.

  • Kredietunie Veenkoloniën u.a.i.o.

Stefan Betting is eigenaar/oprichter van PROFEDA B.V. een organisatie gericht op het geven van trainingen aan en adviseren van accountants(kantoren). Met meer dan 23 docenten en adviseurs staan zij dag in dag uit accountants bij in hun dagelijkse uitdagingen. Verder is Stefan verbonden als docent bij Nyenrode Business Universteit, Alex van Groningen, de NBA, het NIVE en het IFBD in België en geeft hij in binnen en buitenland trainingen aan de top 500 van het bedrijfsleven.

* Bron: www.dekredietunie.nl

Gerelateerde artikelen