Alternatieve financieringsvormen (deel 5)

Het aandeel in financiering door de huisbankier neemt jaar in jaar uit met ongeveer 10 procent af. Daarom moeten accountants, maar ook controllers en eigenaren van ondernemingen op de hoogte zijn van de ins en outs van alternatieve financieringsvormen. Deel 5 van een serie: AEX, NL Ondernemingsfonds en NPEX.

AEX

De AEX is van origine bedoeld om bedrijven in de gelegenheid te stellen nieuw geld op te halen bij beleggers. Tegenwoordig wordt de AEX vooral gebruikt voor de secundaire handel. Pogingen om via Alternext de beurs aantrekkelijker te maken voor kleine en middelgrote bedrijven zijn in Nederland tot op heden nog niet een succes te noemen. Bedragen op de AEX schommelen momenteel tussen de 15 miljoen en 500 miljoen euro.


NPEX

Een alternatief is de in 2008 opgerichte Nederland Participatie Exchange (NPEX) , die inmiddels al wel de eerste MKB-bedrijven aan groeikapitaal heeft geholpen. NPEX is daarom mijns inziens de MKB-Beurs van Nederland. NPEX brengt beleggers en bedrijven bijeen. Via NPEX kunnen bedrijven die groeikapitaal zoeken van € 500.000 tot € 50.000.000 aandelen of obligaties (achtergesteld) uitgeven aan het publiek of in een besloten omgeving. Financiering welke aanvullend is aan andere financieringsvormen.

Bedrijven die aandelen of obligaties hebben uitgegeven zijn onder andere Fastned, RoodMicrotec en DG press. Naast het begeleiden van een ondernemer in het traject om aandelen of obligaties uit te geven, exploiteert NPEX ook een handelsplatform zodat beleggers kunnen handelen. Ook verzorgt NPEX het aandeelhouder- of obligatiehouderregister.

Bedrijven kunnen zelf kapitaal aantrekken bij beleggers op basis van NPEX standaarddocumentatie. Dit kan met een minimale kapitaalbehoefte van €  250.000. Het kapitaal kan worden verkregen door het uitgeven van aandelen of obligatieleningen.

Bedrijven kunnen zelf kiezen of ze de effecten uitgeven:
1. aan het grote publiek;
2. in hun eigen “besloten beursomgeving”. In dit geval krijgen geïnteresseerde beleggers alleen na toestemming van het bedrijf  toegang tot de informatie van het bedrijf en de handel in de effecten van het bedrijf op NPEX.

NPEX heeft een modelprospectus voor obligatieleningen ontwikkeld om de kosten voor het bedrijf zo laag mogelijk te houden. Op de site van NPEX www.npex.nl kunt u vinden aan welke voorwaarden men moet voldoen wil men aandelen of obligaties uitgeven.

NL Ondernemingsfonds

De institutionele beleggers hebben ondertussen het NL Ondernemingsfonds opgericht. Het fonds heeft als doel Nederlandse bedrijven door cofinanciering van leningen te voorzien. De banken ABN Amro, ING en Rabobank, pensioenuitvoerders MN en Syntrus Achmea, vermogensbeheerder Robeco en Euronext Amsterdam waren betrokken bij de oprichting van het NL Ondernemingsfonds. Het fonds beoogt een nieuwe financieringsbron voor het bedrijfsleven te worden om zo hun groeiplannen mede te kunnen blijven financieren. Het fonds anticipeert daarmee op een herstel van de economie en de daaruit voortvloeiende stijging van de kredietvraag.

Ondernemingen kunnen vanaf de tweede helft van vorig jaar, 2014. via hun vertrouwde bank een lening aangeboden krijgen die een combinatie is van bank- en fondsfinanciering. De leningen hebben een omvang van minimaal 10 miljoen euro en zijn bedoeld voor bedrijven met een omzet van meer dan 25 miljoen euro. In een latere fase komen in 2015 dan wel in 2016 mogelijk ook kleinere ondernemingen in aanmerking voor financiering via het fonds. Het fonds, dat zich richt op institutionele beleggers wordt beheerd door Robeco.

In de volgende column over alternatieve financieringen gaan wij in op kredietunies.

Stefan Betting is eigenaar/oprichter van PROFEDA B.V. een organisatie gericht op het geven van trainingen aan en adviseren van accountants(kantoren). Met meer dan 23 docenten en adviseurs staan zij dag in dag uit accountants bij in hun dagelijkse uitdagingen. Verder is Stefan verbonden als docent bij Nyenrode Business Universteit, Alex van Groningen, de NBA, het NIVE en het IFBD in België en geeft hij in binnen en buitenland trainingen aan de top 500 van het bedrijfsleven.

Gerelateerde artikelen