Alternatieve financieringsvormen (deel 3)

Het aandeel in financiering door de huisbankier neemt jaar in jaar uit met ongeveer 10 procent af. Daarom moeten accountants, maar ook controllers en eigenaren van ondernemingen op de hoogte zijn van de ins en outs van alternatieve financieringsvormen. Deel 3 van een serie: Seedfondsen.

Seedfondsen komen voort uit de regeling Seed-faciliteit van TechnoPartner.

TechnoPartner is, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. Deze regeling is in het leven geroepen om de onderkant van de risicokapitaalmarkt te stimuleren voor technostarters en creatieve starters.

Op dit moment zijn er meer dan veertig actieve Seedfondsen. De inleg van de betrokken investeerders, vooral participatiemaatschappijen, wordt voor vijftig procent, met een maximum tot vier miljoen euro, aangevuld door TechnoPartner. Deelnemende investeerders kunnen op deze wijze onderling en met TechnoPartner de financiële risico’s beperken.

De voordelen van seedfondsen zijn dat ze graag starters helpen, ontwikkelingen financieren.

De nadelen van seedfondsen zijn dat het relatief duur is om via deze vorm te financieren en de fondsen zelf actief in contact treden met de verkrijger van de financiering, kortom ze zijn erg betrokken wat leidt tot veel bemoeienis. Niet elke ondernemer zit daarop te wachten.

Seedfondsen kun je onderscheiden in fondsen die in de investeringsperiode zitten en fondsen die buiten de investeringsperiode zitten.

Binnen de investeringsperiode wil zeggen dat zij in staat zijn om nieuwe participaties aan te gaan, buiten de investeringsperiode wil zeggen dat deze fondsen nog enkel vervolginvesteringen kunnen doen in reeds gedane participaties. Het is voor deze fondsen niet meer mogelijk om nieuwe participaties aan te gaan.

Als u meer wilt weten over seedsfondsen surf dan naar http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/overzicht-seed-fondsen op die site vindt u meer over seedfondsen in het algemeen en over fondsen binnen en buiten de investeringsperiode in het bijzonder.

Stefan Betting is eigenaar/oprichter van PROFEDA B.V. een organisatie gericht op het geven van trainingen aan en adviseren van accountants(kantoren). Met meer dan 23 docenten en adviseurs staan zij dag in dag uit accountants bij in hun dagelijkse uitdagingen. Verder is Stefan verbonden als docent bij Nyenrode Business Universteit, Alex van Groningen, de NBA, het NIVE en het IFBD in België en geeft hij in binnen- en buitenland trainingen aan de top 500 van het bedrijfsleven.

Gerelateerde artikelen