Alternatieve financieringsvormen (deel 2)

Het aandeel in financiering door de huisbankier neemt jaar in jaar uit met ongeveer 10 procent af. Daarom moeten accountants, maar ook controllers en eigenaren van ondernemingen op de hoogte zijn van de ins en outs van alternatieve financieringsvormen. Deel 2 van een serie: friends, fools and family , business angels and (super) informal investors.

Friends, fools and family

Vrienden, gekken (ik noem hen eerder fans) en familie vormen de belangrijkste bron van risicodragend vermogen buiten uzelf. Zij kunnen startende ondernemers vooral in de beginfase (voorbereiding, startfase) het vertrouwen geven en deze plannen steunen. De bedragen gaan meestal de dertig duizend euro nauwelijks te boven en hebben doorgaans de vorm van een persoonlijke lening zonder onderpand of aandelenruil. Tachtig procent van het eerste risico dragende geld komt meestal vanuit deze sponsoren.

Business Angels

Een eerste opstap daarna is die naar hulp vragen van een business angel. Business angel of angel investor refereert aan rijke particulieren die geld investeerden in de grote musicals die toen op Broadway draaiden.

Je zou kunnen zeggen dat een business angel een vermogende particulier is die een gedeelte van zijn geld actief investeert in veelbelovende bedrijven in ruil voor aandelen, een achtergestelde lening of een combinatie van beide vormen van zekerheden.

Daarbij gaat het bij een business angel altijd om zijn eigen geld. Per investering gaat het om bedragen tussen de vijftig duizend en vijf honderd duizend euro. Business angels hebben echter meer te bieden dan hun financiële inbreng alleen, ze beschikken meestal over ruime ervaring en een uitstekend netwerk.

Smart of Dumb Money?

Geld van business angels wordt ook wel smart money genoemd. Zij stellen naast kapitaal ook kennis, ervaring en hun netwerk ter beschikking aan de ondernemer. Dit in tegenstelling tot de investeerder die alleen maar een cheque uitschrijft en verder geen verstand heeft van de branche of een relevant netwerk ontbeert. In dat geval spreekt men van dumb money

Nederland telt op dit moment twaalf business angel netwerken ( BAN) die zich gezamenlijk weer hebben georganiseerd in Business Angel Netwerk Nederland (BANN).

Informal investors

Nederland telt naar schatting tweeduizend actieve informals die voornamelijk investeren in de (pre)start-en vroege groeifase van een bedrijf.

Super informals

Super informals zijn grote particuliere beleggers die over veel meer geld beschikken dan de gemiddelde informal investor. Het zijn met name rijke (ex-)ondernemers die ook in Nederland in de Quote 500 te vinden zijn. Vaak hebben deze ondernemers, net als veel rijke ondernemersfamilies in Nederland, hun eigen investeringsmaatschappijen opgezet. Investeren variëren van twee tot wel vijftig miljoen euro.

Stefan Betting is eigenaar/oprichter van PROFEDA B.V. een organisatie gericht op het geven van trainingen aan en adviseren van accountants(kantoren). Met meer dan 23 docenten en adviseurs staan zij dag in dag uit accountants bij in hun dagelijkse uitdagingen. Verder is Stefan verbonden als docent bij Nyenrode Business Universteit, Alex van Groningen, de NBA, het NIVE en het IFBD in België en geeft hij in binnen- en buitenland trainingen aan de top 500 van het bedrijfsleven.

Gerelateerde artikelen