Als het aan de OPEC+ ligt blijft de brandstofprijs hoog

Olieproducerende landen beperken de productie tot eind volgend jaar.

Het verbond van olielanden OPEC+ verlengt zijn productiebeperkingen tot aan het einde van 2025. Dat zijn de landen overeengekomen op hun vergadering van zondag. Door dagelijks minder olie op te pompen dan mogelijk, hopen de landen de prijzen voor de brandstof hoog te houden.

  • Landen in de OPEC+ verminderen hun olieproductie blijvend met twee miljoen vaten per dag
  • Sommige landen doen daar een vrijwillige beperking bovenop van 2,2 vaten per dag
  • De adviesprijs voor benzine blijft daardoor boven de 2 euro per liter liggen
  • Begin volgend jaar wordt de olieproductie weer iets opgevoerd

De twaalf landen van de OPEC en samenwerkende olielanden als Rusland en Kazachstan spraken eerder af hun olieproductie met bijna 5,9 miljoen vaten per dag te verminderen. Het ging om een combinatie van productiebeperkingen die alle leden hadden afgesproken en vrijwillige verlagingen door een aantal leden, waaronder Saudi-Arabië en Rusland.

Nu is afgesproken dat een verlaging van twee miljoen vaten per dag voor de hele OPEC+ in stand blijft tot het einde van volgend jaar. Daarnaast beloofde een aantal landen, waaronder Saudi-Arabië en Rusland, vorig jaar hun olieproductie vrijwillig een stap verder terug te dringen.

Deze landen houden een deel van de extra productiebeperkingen, goed voor 2,2 miljoen vaten per dag, tot en met september in stand om ze vervolgens geleidelijk af te bouwen. Maar een vrijwillige verlaging van bijna 1,7 miljoen vaten per dag blijft heel 2025 in stand, maakte het Saudische ministerie voor Energie zondag bekend.

Door hun invloed op de wereldwijde olieprijzen zijn de afspraken ook van belang voor automobilisten die benzine of diesel tanken. De landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 is in mei licht gezakt, maar blijft nog altijd boven de 2 euro liggen.

Op 1 december komen de landen van de OPEC+ weer bijeen, staat in een verklaring van de OPEC. Ook werd bekend dat de Verenigde Arabische Emiraten vanaf begin volgend jaar geleidelijk wat meer olie mogen oppompen. (ANP)

Waterstofopwekking voor vrachtvervoer

Gerelateerde artikelen