Algemene Rekenkamer wil niet verder bezuinigen

In een brief aan de Tweede Kamer vraagt de Algemene Rekenkamer aandacht voor de ontwikkeling van het budget van dit hoog college van staat. “Met een aanvullende inspanningsverplichting van € 1,2 miljoen die de minister van Binnenlandse Zaken op Prinsjesdag in de begroting aankondigt, komt de taakuitoefening onder druk te staan”, zo meldt de Algemene Rekenkamer.

De Rekenkamer schrijft in de brief onder meer: “In een brief aan de minister van BZK van 26 februari 2013 hebben we al expliciet aangegeven dat het na 2015 moeilijk zou gaan worden de door het kabinet voor gestelde extra inspanningsverplichting te realiseren. Dat heeft niet geleid tot aan passing van de voorgestelde taakstelling, oplopend tot € 1,2 miljoen vanaf 2018, zoals u in de ontwerpbegroting voor 2017 kunt zien. We benadrukken dat een stabiel budget van belang is voor een adequate en kwalitatief gewaarborgde uitvoering van onze (grond)wettelijke taken, gericht op een gezond systeem van checks & balances in het functioneren van de rijksoverheid. Essentiële investeringen in kennis- en personeelsontwikkeling kunnen zo niet worden gerealiseerd. Opnieuw zal in dat geval een formatiereductie moeten worden doorgevoerd, die de kwaliteitseisen die u aan onze organisatie mag stellen, onder druk zal zetten.”

Volgens de Algemene Rekenkamer staat dit op gespannen voet met de toegenomen en verder toenemende complexiteit van de financiering en uitvoering van de publieke dienstverlening. “Daarbij worden van ons extra inspanningen verwacht door de wetgever in het kader van het toezicht op de financiële sector. En is de laatste jaren sprake van een toenemend aantal verzoeken tot onderzoek vanuit het parlement en het kabinet. Wij vinden het dan ook niet verantwoord onder deze omstandigheden de extra inspanningsverplichting van € 1,2 miljoen te realiseren.”

Gerelateerde artikelen