Alfa publiceert ‘Cijfers die Spreken Melkveehouderij 2017’

Alfa Accountants en Adviseurs heeft 'Cijfers die Spreken Melkveehouderij 2017' gepubliceerd. De belangrijkste boodschap hierin is dat melkveehouders een scherpere focus en strategie zullen moeten hebben dan voorheen.

Aanleiding daarvoor is het vooruitzicht op de invoering van de fosfaatrechten en fluctuerende marktprijzen. Toch is dat geen reden voor pessimisme; de gemiddelde melkveehouder staat er op basis van zijn cijfers over het jaar 2016 redelijk tot goed voor.

Fosfaatreductieplan

In de aanloop naar 2017 vonden er veel politieke discussies plaats, waarbij het onderwerp fosfaatrechten en fosfaatreductie in de melkveehouderij duidelijk de boventoon voerde. Dit heeft geleid tot het fosfaatreductieplan, dat in 2017 moet worden uitgevoerd. Voor de sector en de individuele melkveehouder brengt dit de nodige uitdagingen met zich mee. De individuele melkveehouder zal er vooral alert op moeten zijn dat hij zijn liquiditeit op peil houdt richting 2018, vanwege de invoering van de fosfaatrechten in dat jaar. Van daaruit kan een doorkijk naar de toekomst gemaakt worden. Goed inzicht in het rentabiliteitsperspectief is de basis voor het vormen van een juiste strategie. 

Cijfers onder de loep

Melkveebedrijven verschillen nog steeds behoorlijk van elkaar qua melkprijs én kostprijs, constateert Alfa in deze nieuwe editie van Cijfers die Spreken. Melkveehouders zijn er in 2016 in geslaagd om hun kostprijs te verlagen, maar zullen ook in 2017 hun cijfers onder de loep moeten nemen. Daarbij horen vragen als: waar voeg ik in mijn bedrijf waarde toe? Zit dat in ruwvoer, jongvee én melkvee of moet ik bepaalde processen nog verder optimaliseren? Jongvee laten opfokken door derden is regelmatig goedkoper dan het jongvee zelf opfokken. En hoe aantrekkelijk is nu eigenlijk een ‘marginale koe’ – de extra koe bij een bepaalde bedrijfsopzet? De ontwikkeling van de melkprijs is hierbij een continu punt van aandacht, als belangrijke basis voor het gezinsinkomen. Hans de Bie, marktmanager Food & Agri bij Alfa: “In deze nieuwe editie van Cijfers die Spreken bieden onze vakspecialisten melkveehouders opnieuw informatie en handvatten die zij nodig hebben om sterker in hun bedrijf te staan. Met als doel: een volwaardig gezinsinkomen en continuïteit van het bedrijf.”  

Cijfers die Spreken Melkveehouderij verschijnt elk voorjaar en wordt geschreven door de vakspecialisten van Alfa Accountants en Adviseurs.

Gerelateerde artikelen