Alfa: Melkveebedrijven teren in op financiële reserves
‘Cijfers die Spreken Melkveehouderij 2016’ bevat een analyse van het eerste quotumloze jaar. “Veel melkveehouders keken vóór 2015 nog reikhalzend uit naar de afschaffing van het quotum; een mooie kans om hun bedrijf uit te breiden. De aangescherpte milieuwetgeving en de lagere melkprijs van het afgelopen jaar hebben dit optimisme getemperd,” aldus Alfa. Volgens het accountantskantoor is de melkveehouder in 2016 gebaat bij meer grip op zijn liquiditeit, op zijn mineralenverbruik en mogelijk ook bij nieuwe samenwerkingsvormen.
Dirk Wijnker, bedrijfskundig adviseur bij Alfa: "Melkveehouders moeten berekenen welke melkprijs minimaal nodig is om hun bedrijf financieel gezond te houden. Dat vraagt om tijdig ingrijpen bij verwachte tekorten. Zij moeten daarbij ook beseffen dat een tekort (te krappe liquiditeit) niet altijd het gevolg hoeft te zijn van onvoldoende rendement.”
Melkveehouder wordt mineralenmanager
De groei van de melkveestapel heeft ondertussen geleid tot steeds meer maatregelen op het gebied van milieuwetgeving. Van verplichte mestverwerking, grondgebonden groei tot aan fosfaatrechten. Het zijn maatregelen die het fosfaatoverschot en de omvang van de melkveestapel aan banden moeten leggen. Mineralen moeten efficiënter worden benut en dat verlangt extra aandacht van de melkveehouder, die hierdoor steeds meer mineralenmanager wordt. Maar er lonken voor de melkveehouder ook kansen, zoals nieuwe samenwerking op boerderijniveau. Dit wordt vanuit het oogpunt van derogatie, mestwet- en fosfaatwetgeving aantrekkelijker.
2016: kostprijsbeheersing en mineralenbenutting
De uitdaging voor melkveehouders voor 2016 is de beheersing van kosten door een efficiënte inzet van de eigen kracht. Het gaat dan om management van de voerproductie, de melkproductie, het financiële reilen en zeilen; de totale business.