Akkoord scheidingsvoorwaarden Brexit
'Voldoende voortgang' over de rekening voor Londen, de rechten van EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland zijn de voorwaarden voor de EU voor de start van onderhandelingen over hoe het moet na de brexit. De EU-leiders kunnen daar wat betreft de commissie volgende week op hun top in Brussel het groene licht voor geven.
"Ik ben voldaan over de eerlijke deal die we hebben bereikt. Als de 27 lidstaten het eens zijn met onze inschatting, dan kan EU-onderhandelaar Michel Barnier onmiddellijk met de tweede fase van de onderhandelingen aan de slag", aldus Juncker.
"Het was geven en nemen voor beide partijen", zei de Britse premier Theresa May, die vrijdagmorgen vroeg na een nacht van koortsachtige telefonische onderhandelingen naar Brussel was gevlogen. "Maar ik denk dat dit akkoord voor iedereen goed is."
Een gevoelige kwestie is de grens tussen Ierland en (het Britse) Noord-Ierland. De Ieren en veel Noord-Ieren willen niet dat die na de Brexit weer dichtgaat. May zei dat dit niet het geval is. Eerder werd al overeenstemming bereikt over de berekeningsmethode van de eindnota. Die komt uit op naar schatting 50 miljard euro. De Britse regering zegt ook te garanderen dat de rechten van EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen na de Brexit worden gerespecteerd.
EU-president Donald Tusk wil dat nu eerst snel wordt begonnen met gesprekken over de door Londen gevraagde overgangsperiode van ongeveer twee jaar na de uittreding per 29 maart 2019. In die periode willen de Britten nog toegang hebben tot de interne markt en in de douane-unie blijven. "We willen dat bespreken, maar we hebben onze voorwaarden." Hij waarschuwde dat een relatie opbouwen na een scheiding moeilijker is dan scheiden.
Reactie Schotland: "We moeten in interne markt blijven"
Schotland heeft terughoudend gereageerd op het akkoord dat Londen heeft gesloten met Brussel. Premier Nicola Sturgeon benadrukte dat eventuele 'speciale regelingen' voor Noord-Ierland ook moeten worden aangeboden aan andere landen in het Verenigd Koninkrijk.
"Als de Brexit doorgaat (en ik wilde dat het niet zo was) is in de interne markt en de douane-unie blijven de enige verstandige keuze", twitterde Sturgeon. De Schotten stemden bij het referendum over de Brexit in meerderheid voor 'blijven'.
Reactie Evofenedex: "Hopelijk geen handelbelemmering"
Handels- en logistieke bedrijven zijn blij met de vorderingen die zijn gemaakt door de Britten en de Europese Unie bij de onderhandelingen over de Brexit. Belangenbehartiger Evofenedex spreekt in een reactie van een belangrijke doorbraak, en vindt het zaak om zo snel mogelijk duidelijkheid te creëren.
Volgens de partijen is voldoende voortgang geboekt over de scheidingsvoorwaarden van de Brexit, waarmee de weg vrij is voor onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Eind maart 2019 zouden er goede nieuwe handelsafspraken tussen de partijen moeten zijn, om de economische schade zo veel mogelijk te beperken.
,"Voor heel veel Nederlandse bedrijven is het cruciaal dat de handel na de brexit eenvoudig blijft verlopen", benadrukt Evofenedex. De organisatie pleit onder meer voor zo min mogelijk oponthoud bij de grens, behoud van een gelijk speelveld en eenvoudige douaneformaliteiten. De brancheorganisatie trekt samen op met Europese en Britse branchegenoten om het belang van de sector bij de onderhandelaars duidelijk te maken.
Nederlandse bedrijven exporteren volgens de belangenclub jaarlijks voor 38 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk en importeren voor 21 miljard euro. Daarmee zijn 300.000 banen gemoeid.
(ANP)