Akkoord EU en VS over uitwisseling privédata

Er is een akkoord over de uitwisseling van persoonsgegevens tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Europees Commissaris Vera Jourova (Justitie) kondigde dat dinsdag aan in Straatsburg. Het is een deal op de valreep, omdat de nationale toezichthouders op de databescherming Brussel tot dinsdag de tijd hadden gegeven nieuwe afspraken te maken voordat ze boetes zouden gaan uitdelen voor het illegaal uitwisselen van gegevens.

In het najaar oordeelde het Europees Hof van Justitie dat persoonlijke gegevens van Europese internetgebruikers niet zomaar mogen worden overgedragen aan de VS. Daarmee ging een streep door een ruim vijftien jaar oud besluit van Brussel dat de VS aanmerkte als een ‘veilige haven’ voor privédata. Vanaf dat moment was het in veel gevallen niet toegestaan om privégegevens van Europese burger op te slaan in Amerikaanse databanken.

De EU en de VS hebben nu nieuwe afspraken gemaakt over de uitwisseling van de privédata en de bescherming van de privacy. Jourova sprak van een ‘veilig’ akkoord en had het over ‘effectieve bescherming voor Europese burgers’. Zo komt er onder meer een onafhankelijke Amerikaanse ombudsman om klachten van Europeanen te behandelen en bedrijven die de regels niet nakomen riskeren boetes. Bovendien komt er een jaarlijkse evaluatie.

De Europese Commissie is ervan overtuigd dat deze nieuwe afspraken beter zijn en ook juridisch sterk in elkaar zitten. D66 betwijfelt dit ten sterkste en wil dan ook zo snel mogelijk een grondige juridische beoordeling van de toegezegde waarborgen van de VS. Die zijn nu ‘erg onduidelijk en hoogst twijfelachtig’, aldus Europarlementariër Sophie In ’t Veld. ‘De garanties lijken juridisch boterzacht.’ In ’t Veld betwijfelt bovendien dat een ombudsman ‘voldoende bevoegdheden krijgt om echt toezicht te houden op de Amerikaanse inlichtingendiensten.’

DigitalEurope, die de belangen van de digitale technologiesector behartigt, verwelkomde de deal. De organisatie riep de nationale toezichthouders de nieuwe afspraken een kans te geven en niet te besluiten boetes op te gaan leggen.

Nederland ICT is blij met het akkoord: ‘Een goed alternatief voor Safe Harbor is essentieel voor het vertrouwen in data en de innovatiekracht van de Nederlandse digitale economie.’ laat directeur Lotte de Bruijn weten. De branchevereniging benadrukt wel dat het een akkoord op hoofdlijnen is. ‘Dit is een belangrijke eerste stap, maar de afspraken zullen nog verder uitgewerkt moeten worden tot een duurzame juridische basis voor data-overdracht tussen de Europa en de VS,’ aldus De Bruijn.

 

(ANP

Gerelateerde artikelen