Ajax: van 39 miljoen winst naar 10 miljoen verlies

De jaarrekening laat zien hoe het resultaat duikelt met bijna 50 miljoen.

Ajax heeft vorig seizoen (2023/2024) een nettoverlies van 9,8 miljoen euro geleden. De netto-omzet daalde met 44,4 miljoen euro naar 152 miljoen euro, blijkt uit de jaarcijfers van de Amsterdamse Eredivisieclub.

Het seizoen daarvoor (2022/2023) boekte Ajax nog een winst van 39 miljoen euro. De winstdaling van 48,8 miljoen euro is volgens Ajax voornamelijk het gevolg van lagere premies uit het Europese clubvoetbal en een lager resultaat uit transfers. De daling van de omzet is het gevolg van lagere Europese premies en minder inkomsten uit merchandising.

De opbrengst uit transfers van spelers bedroeg 81,5 miljoen euro. De overgangen van Mohammed Kudus en Edson Álvarez naar West Ham United en Jurriën Timber naar Arsenal brachten het meeste geld op. Na afschrijvingen op vergoedingssommen kwam het transferresultaat uit op 31,3 miljoen euro.

Sportief gezien beleefde het beursgenoteerde Ajax een teleurstellend seizoen (2023/2024). Het team behaalde in de groepsfase van de Europa League de derde plek, waarna Ajax door Aston Villa werd uitgeschakeld in de achtste finale van de Conference League. In de Eredivisie eindigde Ajax als vijfde. De vrouwen van Ajax deden het beter. De ploeg won de KNVB-beker, reikte tot de kwartfinales van de Champions League en eindigde in de Vrouwen Eredivisie als tweede.

De jaarrekening dient nog te worden vastgesteld door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA). Die vergadering is op 16 december.

Financieel directeur weg bij Ajax temidden van crisis

Gerelateerde artikelen