AI & accountancy in 8 onderzoeksrapporten

Wat moet de accountant lezen over AI

De integratie van AI in de accountancy is niet langer een toekomstperspectief, maar een huidige realiteit. Recent onderzoek onderstreept het transformatieve potentieel van AI in verschillende accountancyfuncties. Hoewel er uitdagingen bestaan, zijn de voordelen van AI-adoptie duidelijk. Registeraccountants die proactief deze technologische ontwikkelingen omarmen, zullen goed gepositioneerd zijn om te leiden in een steeds meer AI-gedreven financieel landschap. Dit artikel geeft een overzicht van recent onderzoeken over AI in accountancy.

1. AI-adoptie en impact

Recent onderzoek toont een significante toename in AI-adoptie binnen de accountancysector. Volgens het “State of AI in Accounting Report 2024” van Sage gelooft 71% van de accountants dat AI substantiële veranderingen in de sector zal brengen. Deze wijdverbreide erkenning van AI’s potentieel stimuleert bedrijven om AI-oplossingen te verkennen en te implementeren in verschillende accountancyfuncties. Hetz Sage-rapport wijst uit dat accountancyprofessionals AI voornamelijk inzetten op drie gebieden:

A. Communicatie: 59% van de accountants gebruikt AI voor het opstellen van e-mails.
B. Taakautomatisering: 36% zet AI in voor het automatiseren van routinetaken.
C. Data-analyse: AI wordt steeds vaker gebruikt voor financiële analyse en auditing.

Het rapport belicht een interessante paradox: terwijl 82% van de accountants geïntrigeerd of enthousiast is over AI, investeert slechts 25% actief in AI-training voor hun teams. Deze discrepantie tussen interesse en actie vertegenwoordigt een significante strategische kloof in de sector.

2. EY’s AI-gestuurde auditing

Een van de meest veelbelovende toepassingen van AI in de accountancy is op het gebied van auditing. Grote accountantskantoren ontwikkelen en implementeren AI-gestuurde audittools om de efficiëntie en nauwkeurigheid te verbeteren. Daarover schrijft EY’s AI Auditing Initiatief. De consultant heeft AI-technologie namelijk geïntegreerd in zijn auditproces, waarbij het wordt gebruikt om data te analyseren en te extraheren uit ongestructureerde bronnen zoals contracten. Volgens een rapport van EY helpt deze AI-gestuurde aanpak auditors effectiever te reageren op de risico’s van materiële onjuistheden als gevolg van fraude. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

3. Deloitte’s Document Review Platform

Consultant Deloitte heeft intern een geautomatiseerd document review platform ontwikkeld dat gebruik maakt van cognitieve technologieën. Zoals beschreven in Deloitte’s AI in Audit rapport, integreert dit instrument naadloos in bestaande workflows, waardoor professionals hele populaties van contracten kunnen evalueren en belangrijke informatie efficiënt kunnen extraheren.

4. Onderzoek: AI bij belastingdiensten

AI maakt ook significante vorderingen in belastinggerelateerde diensten, waarbij verbeterde nauwkeurigheid en efficiëntie worden geboden bij belastingvoorbereiding en adviserende rollen. Een studie gepubliceerd in het Journal of Accountancy toont aan dat accountantskantoren AI-gestuurde algoritmen gebruiken in belastingonderzoekstools om snel en nauwkeurig gegevens op te halen uit door mensen bewerkte, belastingspecifieke inhoud. Deze technologie wordt ook toegepast om de extractie en analyse van gegevens uit verschillende financiële documenten te automatiseren, waardoor de tijd die nodig is voor het voorbereiden van nauwkeurige belastingaangiften aanzienlijk wordt verminderd.

5. Voorspellend belastingadvies van KPMG

Volgens een rapport (‘The Future of Tax: AI-Driven Advisory Services‘) van KPMG worden AI-tools gebruikt om voorspellende inzichten te genereren, waardoor klanten kunnen plannen voor toekomstige belastingimplicaties op basis van hun financiële beslissingen. Deze mogelijkheid stelt belastingprofessionals in staat om meer strategische, waardetoevoegende diensten aan te bieden.

6. vooruitblikkende financiële analyse van Futrli

Een casestudy gepubliceerd door Futrli (‘AI in Financial Forecasting: A Case Study‘) laat zien hoe hun AI-tools machine learning gebruiken om patronen in financiële gegevens te identificeren, waardoor bedrijven geïnformeerde beslissingen kunnen nemen over risico’s en kansen. Deze AI-gestuurde aanpak verbetert financiële planning, risicobeheer en fraudedetectie. Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

7. Cashflow prognoses door AI: een onderzoek

Onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Accounting Information Systems toont aan dat de voorspellende mogelijkheden van AI worden benut om cashflows nauwkeuriger te voorspellen. Door historische gegevens en markttrends te analyseren, kan AI nauwkeurige voorspellingen geven van kasstromen, waardoor bedrijven hun financiële strategieën effectiever kunnen plannen.

8. Ethische en veiligheidszorgen

De studie (‘Ethical Considerations in AI Adoption for Accounting Practices’) gepubliceerd in het Journal of Business Ethics bespreekt de zorgen van accountancyprofessionals over de potentiële vermindering van menselijke interactie in klantrelaties door AI. Daarnaast zijn gegevensbescherming en ethische dilemma’s geassocieerd met AI-gebruik significante zorgen binnen de sector.

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.
Gerelateerde artikelen