AG: Toch ANBI-status voor Katholiek Nieuwsblad

Advocaat-Generaal (AG) IJzerman stelt in zijn advies aan de Hoge Raad dat een ANBI commerciële activiteiten mag verrichten als die bedoeld zijn voor de uitvoering van de haar algemeen nuttige doelstelling. Het draait hier om de ANBI-status van Stichting Katholiek Nieuwsblad. Vorig jaar had hof Arnhem-Leeuwarden geoordeeld dat de stichting niet in aanmerking komt voor de ANBI-status.

Het gerechtshof oordeelde destijds dat de ANBI-status terecht was ingetrokken bij de stichting die als doelstelling heeft om het katholieke geloof te verspreiden, door middel van het uitgeven van een weekblad. Het hof stelde de Belastingdienst, die in hoger beroep was gegaan, in het gelijk. Volgens het hof had het Katholiek Nieuwsblad het ANBI-keurmerk nooit mogen krijgen, omdat er met commerciële tarieven wordt gewerkt. Daarmee is er sprake van een particulier belang en dus niet van een organisatie die het algemeen nut dient.

In zijn conclusie geeft de AG aan het niet eens te zijn met het oordeel van het Hof, dat de stichting de uitgave van een religieus weekblad tegen min of meer commerciële abonnementsprijzen de consumptieve particuliere belangen van de abonnees dient. Volgens de AG moet aan het begrip commerciële tarieven een uitleg worden gegeven, met een toetsing of de tarieven de integrale kostprijs van de verrichte diensten of de geleverde goederen te boven gaan, met het doel zelf een financieel voordeel te behalen. Daarnaast wordt het uitgeven van het weekblad door de AG gezien als een activiteit om te komen tot verwezenlijking van de genoemde statutaire doelstelling en niet als een doel op zichzelf of ‘kernactiviteit’.

• ECLI:NL:PHR:2016:444

Gerelateerde artikelen