Aftrek uitgaven staat ook open voor monumentenpanden in EU/EER

In een wijzigingsbesluit keurt de staatssecretaris van Financiën goed dat de aftrek van uitgaven ook openstaat voor monumentenpanden op het grondgebied van een andere lidstaat van de Europese Unie (EU) of een staat die partij is bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte (EER). Deze goedkeuring geldt met ingang van 18 december 2014.

Voor deze goedkeuring geldt de voorwaarde dat de eigenaar van het monumentenpand een erkenning heeft van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat:
• het monumentenpand een element vormt van het Nederlands cultureel erfgoed, en
• het monumentenpand voor aanwijzing op grond van de Monumentenwet 1988 in aanmerking zou komen als het op Nederlands grondgebied zou zijn gelegen.

De staatssecretaris komt met deze goedkeuring omdat op 18 december 2014 het Europese Hof van Justitie in antwoord op prejudiciële vragen van de Hoge Raad heeft geoordeeld dat de mogelijkheid tot aftrek van uitgaven voor monumentenpanden die in Nederland gelegen zijn, ook open moet staan voor eigenaren van monumentenpanden die op het grondgebied van een andere lidstaat zijn gelegen en verband houden met het Nederlands cultureel erfgoed. De Hoge Raad heeft in de desbetreffende zaak op 1 mei 2015 conform het oordeel van het Hof van Justitie arrest gewezen.

Gerelateerde artikelen