AFM-consultatie Leidraad vastgoedtaxaties
Taxateurs beoordelen jaarlijks voor honderden miljarden aan (commercieel) vastgoed, zoals kantoren, bedrijfspanden, ziekenhuizen en scholen. De kwaliteit van deze taxaties is voor financiers en beleggers van groot belang.
Doel leidraad
In de leidraad doet de AFM aanbevelingen aan financiële ondernemingen over het taxatieproces en de taxateur. De leidraad geeft richting aan de randvoorwaarden van de bedrijfsvoering op het gebied van (laten) taxeren, waaronder de onafhankelijkheid van de taxateur. Hiermee wordt onder meer beoogd dat consumenten, klanten en deelnemers van financiële ondernemingen kunnen vertrouwen op de kwaliteit van de vastgoedwaarderingen, waar zij zelf dan wel de instelling (in)direct in participeren. De leidraad heeft niet de status van wet- en regelgeving. De beschreven richtlijnen zijn niet noodzakelijkerwijs de enige manier om op dit punt aan een beheerste en integere bedrijfsvoering te voldoen.
Vertrouwen
De AFM en DNB uitten een aantal jaren geleden hun zorgen over het realiteitsgehalte van vastgoedtaxaties in de commerciële vastgoedsector. Specifiek ging het over de gebrekkige inzichtelijkheid en slechte onderlinge vergelijkbaarheid. Het gebrekkige normenkader omtrent onafhankelijkheid, professioneel-kritische oordeelsvorming en technische vereisten hielpen niet in het creëren van vertrouwen. Ondanks een aantal marktinitiatieven, bleef er een grote diversiteit aan kwaliteit, tucht en gedragsregels bestaan. Samen met de vastgoedsector, financiers, beleggers en accountants zijn onder leiding van de AFM en gesteund door DNB gesprekken georganiseerd met als doel de vastgoedtaxaties te verbeteren. Dit heeft geresulteerd in een zelfreguleringshuis voor en door taxateurs: het Nederlands Register Vastgoedtaxateurs (NRVT). Dit NRVT herbergt in opzet een gedegen set van beroeps- en gedragsregels inclusief doorlopend toezicht en een onafhankelijk en centraal tuchtcollege. De leidraad van de AFM sluit aan bij de set van beroeps- en gedragsregels van het NRVT.