AFM wil maatregel tegen accountant FC Twente

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft FC Twente met boekhoudkundige trucs geschoven met miljoenen in de jaarrekeningen. De toezichthouder wil dat de tuchtrechter een maatregel oplegt aan de accountant die destijds de jaarrekeningen goedkeurde. De betrokkene heeft zelf al een conclusie getrokken: hij kiest een ander vak.

Centraal in de klacht van de AFM stonden twee miljoenenboekingen in de jaarrekeningen 2012-2013 en 2013-2014 van de club.

Tv-deal

De eerste was de zogeheten tv-deal. In juni 2013 besloot de raad van commissarissen van FC Twente om deze deal aan te gaan. In het jaar ervoor werd duidelijk dat de zender FOX de wedstrijden van de Eredivisie zou gaan uitzenden. Voor FC Twente was dit een buitenkans om een schuld van 12 miljoen euro kwijt te raken. De tv-gelden, voor dat bedrag, zouden door de club worden doorgegeven aan de nog op te richten onderneming FCI. Hierin zaten onder meer bestuurders van de club. In ruil zou FCI dan een schuld van dat bedrag van de club overnemen. Consequenties voor de club: een financieel veel rooskleuriger jaarrekening. De accountant besloot deze 'wilsovereenstemming' uit juni 2013 op te nemen als omzet in de jaarrekening 2012-2013. In januari 2014, toen de jaarrekening gedeponeerd werd, bleek echter dat de deal nog niet rond was. De KNVB maakte bezwaar en later dat jaar trok de club de jaarrekening in. De accountant staat nog altijd achter zijn goedkeurende verklaring, maar ging 'met de wetenschap van toen' toch akkoord met intrekking. “Het formaliseren van die overeenkomst vond pas veel later plaats. Dat was nieuw inzicht. Als ik eerder gecheckt had of die overeenkomst wel tot stand was gekomen, had ik in januari nog kunnen voorkomen dat de jaarrekening in het maatschappelijk verkeer werd gebracht.”

Volgens raadsvrouw Marije Batting vindt de AFM dat een omzet pas geboekt wordt als deze gerealiseerd is. “FCI bestond zelfs nog niet eens in het boekjaar dat de tv-deal al verwerkt werd.'' Maar er was wel een mondelinge overeenkomst, reageerde advocaat Jan Garvelink namens de accountant. En dus was het helemaal niet raar om deze omzet vast in te boeken.

Stadion

Een tweede twistpunt draait om de restwaardering van de Grolsch Veste, het stadion van de club. Die ging van nihil naar een waarde van 20 miljoen euro in de boeken. Kon die schatting wel door de beugel, vroeg de AFM zich af. “Een gewijzigde schatting lag hieraan ten grondslag'', aldus advocaat Batting. “Dit had een positief effect van ruim een miljoen euro op de jaarrekening. De accountant nam deze nieuwe restwaarde over zonder zelf kritisch te bezien of daar een deugdelijke grondslag voor was.'' Volgens advocaat Garvelink betreft ook dit een technische kwestie. “Stadions van vandaag de dag zijn veel meer dan alleen een plek om op zondag voetbal te kijken. Met 30.000 zitplaatsen is de Grolsch Veste het vierde stadion van het land.'' Het betreft een relatief nieuw en modern gebouw dat ook veel voor evenementen wordt gebruikt. Het is recent nog uitgebreid. “Het is boekhoudkundig niet verdedigbaar de Grolsch Veste een boekwaarde van 0 te geven.” “Er waren goede redenen voor een nieuwe schatting van de waarde van de Grolsch Veste”, zei de accountant zelf. Rapporten over die nieuwe restwaarde zag hij niet, maar de bron was betrouwbaar: de Belastingdienst.

De administratie had inderdaad beter gemoeten, erkende de raadsman. En de betrokken accountant trok ook het boetekleed aan. “Het is niet per se tuchtrechtelijk laakbaar. De AFM wil een signaal afgeven over de rug van de accountant. De AFM prijst een bedrijfsleven met een open foutencultuur. Dat was er hier ook en de accountant wordt beloond met een tuchtklacht.” Die aanpak is ook reden voor de accountant een ander vak te kiezen. Per september is hij bij de AFM uitgeschreven en wil niet langer extern accountant zijn. Ook vroeg de verdediging aandacht voor de penibele situatie waarin de club zat. Terugzetting naar de Jupiler League was lang een reële dreiging en daarmee dreigde een forse teruggang in inkomsten. Tot begin dit jaar dreigde zelfs een faillissement voor de club. Dat werd afgewend toen in februari de gemeente Enschede de looptijd van een lening van 17 miljoen verlengde en bovendien een garantstelling voor 8 miljoen euro afgaf.

“Ik begrijp mijn 'professional judgement' van toen nog. Maar achteraf zou ik het anders gedaan hebben'', besloot de accountant. Vonnis over circa 15 weken.

(Zaaknr. 17/740)

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen