AFM waarschuwt voor overwaardering aandelen

Dure Nederlandse aandelen kunnen de verwachtingen niet waarmaken.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor het gevaar van overwaardering op aandelen. Met name bij Nederlandse aandelen. Als de aandelenkoersen abrupt dalen kan de financiële stabiliteit in het geding komen, schrijft de toezichthouder in een nieuw risicorapport.

  • Aandelen zijn in Nederland heel duur in verhouding tot de winsten
  • De chipbedrijven in Nederland jagen de prijzen van de aandelen op
  • De verhouding tussen de prijs van de aandelen en de winst duidt op een nieuwe zeepbel
  • Veel bedrijven zullen de verwachtingen niet kunnen waarmaken

Voor in Nederland genoteerde aandelen zijn beleggers bereid bijna 36 keer de jaarwinst te betalen, schrijft de AFM. Daarnaast zijn in de Verenigde Staten aandelen relatief duur. Op beide markten zou de verhouding tussen de winst en aandelenprijs zelfs dicht bij het niveau van de zogeheten internetzeepbel van rond de eeuwwisseling zitten.

Verwachtingen niet waarmaken

Toen stegen aandelen van internetondernemingen hard, maar verloren ze na 2000 fors aan waarde toen ze de verwachtingen over hun winstgevendheid niet konden waarmaken.

Dat Nederlandse aandelen in doorsnee zo duur zijn, komt volgens de AFM onder andere door de forse koersstijgingen van chipbedrijven die in Amsterdam zijn genoteerd. Veel van die winsten zijn te danken aan optimisme over AI-toepassingen. Maar de AFM plaatst een kanttekening: “Het is de vraag of AI aan de hooggespannen verwachtingen kan voldoen”.

Verlaging van beleidsrentes

Ook zijn de aandelenkoersen gestegen omdat beleggers over het algemeen verwachten dat de belangrijke centrale banken de beleidsrentes verlagen. Maar tegenvallers over de mate waarin de leenkosten omlaag gaan, kunnen ook voor een dalende koers zorgen.

De AFM is juist positief over de manier waarop de financiële markten de snelle verhoging van de rentes en verslechterende economische omstandigheden van de afgelopen jaren hebben opgevangen. Die hebben niet tot grote onrust geleid.

Maar onderliggende ontwikkelingen kunnen dat wel veranderen. Naast overwaarderingen op de aandelenmarkten, wijst de AFM bijvoorbeeld op de schuldenlast van Nederlandse huishoudens. Die is de afgelopen jaren gedaald, maar nog altijd relatief hoog in vergelijking met andere landen.

Gerelateerde artikelen