AFM legt bestuurder Nederlands Innovatiefonds last onder dwangsom op

De AFM heeft op 27 september 2018 een last onder dwangsom opgelegd aan Ruben Wolf, bestuurder van Nederlands Innovatiefonds.

Wat is een last onder dwangsom?
Met een last onder dwangsom wordt een onderneming of een persoon opgedragen (gelast) een gedraging te doen of te laten. Als binnen de gestelde termijn niet aan de opdracht is voldaan, dan moet er een geldsom worden betaald. 

Wolf moet meer en juiste informatie verstrekken aan beleggers die hebben geïnvesteerd in obligatieleningen van het Nederlands Innovatiefonds. De AFM heeft beleggers al eerder gewaarschuwd voor de aanbiedingen van het Nederlands fonds.

Indien Wolf dit niet binnen de gestelde termijn doet, moet hij 5.000 euro betalen voor iedere dag dat de informatie niet wordt verstrekt, tot een maximum van 50.000 euro, zo stelt de AFM.

Onjuiste informatieverstrekking
Het Nederlands Innovatiefonds heeft obligaties aangeboden waarmee het zegt te investeren in nieuwe, innovatieve technologieën. Uit onderzoek van de AFM blijkt dat slechts een beperkt deel van het geld hieraan is besteed. Het overgrote deel is overgemaakt naar andere ondernemingen die worden geleid door dezelfde directie als het Nederlands Innovatiefonds. Dit geld wordt besteed aan andere zaken dan waarover beleggers zijn geïnformeerd. Ook heeft het Nederlands Innovatiefonds aan beleggers geen informatie verstrekt over haar financiële situatie. Daarom eist de AFM informatie over de besteding van de obligatiegelden.

Oneerlijke handelspraktijk
Het Nederlands Innovatiefonds is wettelijk verplicht de informatie te verstrekken. Nu zij dit niet heeft gedaan verricht zij een zogenoemde ‘oneerlijke handelspraktijk’ en dat is een overtreding van de Wet handhaving consumentenbescherming. Omdat Wolf bewust en nauw heeft samengewerkt met het Nederlands Innovatiefonds wordt aan hem de last onder dwangsom opgelegd.

Gerelateerde artikelen