AFM legde in 2015 minder maar hogere boetes op

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vorig jaar aanzienlijk minder boetes opgelegd ten opzichte van een jaar eerder. Wel viel het totale boetebedrag ruim 2 miljoen euro hoger uit. In totaal werd in 2015 zeventien keer een boete opgelegd. Die zaken waren samen goed voor een bedrag van 9,6 miljoen euro. Een jaar eerder werd in 31 gevallen beboet.

In het jaarverslag dat donderdag werd gepubliceerd, benadrukt de toezichthouder dat het beleid niet is gewijzigd, maar dat de boetes afgelopen jaar vooral voor zwaardere en complexere zaken bij grote ondernemingen werden uitgedeeld. Bij de boetes in 2014 zaten volgens de toezichthouder relatief veel kleinere zaken.

De zwaarste boete afgelopen jaar bedroeg 2 miljoen euro. ABN AMRO kreeg die geldstraf omdat het gegevens over rentederivaten aan het midden- en kleinbedrijf (mkb) onvoldoende bijhield. Ook verzekeraar Delta Lloyd moest betalen. De boete van 750.000 euro hield verband met het misbruik van informatie rond de aanpassing van de rekenrente voor verzekeraars in 2012. Naast bedrijven moesten ook voormalige bestuurders van het inmiddels failliete Imtech hun portemonnee trekken.

Ook werden afgelopen jaar fors minder ‘formele maatregelen’ genomen zoals een last onder dwangsom of een openbare waarschuwing. Deze daalden op jaarbasis van 106 naar 52. Het aantal informele maatregelen, zoals waarschuwingsbrieven of gesprekken steeg tot van 471 naar 575.

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen