AFM legde in 2014 meer boetes op
De zwaarste boete bedroeg drie miljoen euro. Bij elkaar waren de boetes goed voor een bedrag van 7,3 miljoen euro. In 2013 was dat nog 5,8 miljoen.
Ook lasten onder dwangsom waren meer nodig, komt naar voren uit de cijfers. Daarentegen werden er minder vergunningen ingetrokken en werden een stuk minder openbare waarschuwingen gegegeven. Alles bij elkaar opgeteld nam de beurswaakhond juist wat minder toezichtmaatregelen.
De financiële sector bevindt zich volgens de AFM nog altijd in een overgangsfase. Er wordt op verschillende terreinen voorruitgang geboekt met het herstellen van het vertrouwen van het publiek. Door het provisieverbod hebben consumenten nu bijvoorbeeld meer inzicht in de kosten die zij betalen voor financieel advies. Maar op andere punten moet het klantbelang bij bijvoorbeeld banken of pensioenfondsen nog een stuk meer centraal worden gesteld, constateert de AFM. Ook kwamen verzekeraars en banken pas laat in het jaar en na stevig aandringen van de AFM en politiek, op stoom in hun aanpak voor de afhandeling van de woekerpolis- en rentederivatendossiers.
(ANP)