AFM: bij kleine accountantskantoren risico op missers groter

Bij kleinere accountantsorganisaties die minder dan vijftien wettelijke controles per jaar verrichten, is de kans "significant groter" dat de kwaliteit van de werkzaamheden tekortschiet. Dat constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na een nieuwe analyse.

De toezichthouder probeerde de risico's dat accountants steken laten vallen, beter in kaart te brengen. Ook als organisaties een lagere jaaromzet hebben dan 1,5 miljoen euro of een gemiddelde vergoeding per controle rekenen die lager is dan 16.000 euro, bleek de kans op missers groter te zijn.

In Nederland liggen accountants al lang onder een vergrootglas na een reeks schandalen, zoals de boekhoudfraude bij Ahold, het faillissement van Imtech en de grote financiële problemen van woningcorporatie Vestia. De afgelopen jaren zijn meerdere rapporten naar buiten gekomen waaruit naar voren kwam dat accountantsorganisaties hun prestaties nog niet voldoende hebben verbeterd. Ook zou het toezicht op de accountants nog efficiënter moeten worden.

Het ging in deze analyse in het bijzonder om accountantskantoren zonder vergunning voor het controleren van de boeken van zogeheten organisaties van openbaar belang (OOB). Vanaf 2022 komt het toezicht op de ruim 250 niet-OOB-accountantsorganisaties volledig bij de AFM te liggen. De financiële waakhond gaat nog in gesprek met de sector over de uitkomsten van het onderzoek en de risico’s die erin worden gesignaleerd.

De organisatie van kleinere accountantskantoren SRA  is het daar absoluut niet mee eens, meldt de vereniging in een uitgebreide verklaring: ‘Het rapport ontbeert op een fiks aantal punten wezenlijke informatie om te komen tot het gepresenteerde beeld, en er zijn belangrijke statistische en methodologische tekortkomingen geconstateerd bij de uitvoering van de data-analyse. Het rapport creëert dan ook een onterecht negatief beeld over kleinere accountantsorganisaties, zeker in een periode waarin de overheid besluiten moet nemen over de toekomst van accountantsorganisaties opererend in het niet-OOB-domein. Het doet geen recht aan alle kleinere accountantsorganisaties die een positieve reviewscore hebben en dag in dag uit kwaliteit leveren binnen de financiële keten.’

Volgens het Financieele Dagblad zou de SRA achter de schermen zelfs geprobeerd om publicatie tegen te houden. 'Dat lukte niet, maar een sanering van de sector lijkt door het protest voor nu afgewend', aldus de krant. Minister Hoekstra van Financiën heeft namelijk laten weten vooralsnog geen minimum voor het aantal controles in te willen voeren. Een dergelijke norm had tientallen kleinere kantoren hun verplichte vergunning kunnen kosten. De minister wil echter wachten tot duidelijk is wat de effecten van strikter toezicht, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Een minimum zou dan alsnog een optie zou kunnen zijn.

 

Gerelateerde artikelen