AFM: Alternatieve prestatiemaatstaven misleidend in jaarverslagen
Bij het gebruik van alternatieve prestatiemaatstaven (APM’s) ontbreekt vaak de door ESMA-richtlijnen verwachte mate van transparantie. Dat blijkt uit de elfde editie van de AFM Market Watch, waar in een thematisch onderzoek gekeken is naar 32 halfjaarverslagen.
De AFM roept accountants op om scherp te letten op de betrouwbaarheid van de APM’s in de jaarverslaggeving. Uit het thematisch onderzoek van de AFM blijkt dat de noodzakelijke mate van transparantie te vaak ontbreekt. Onjuist gebruik kan moeilijkheden veroorzaken voor gebruikers van financiële verslaggeving, aldus de AFM.[Artikel gaat verder na deze alinea]
Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accounancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.
“Het kan bijvoorbeeld onduidelijk zijn hoe een APM wordt berekend en of er jaarlijks op consistente wijze dezelfde soort aanpassingen worden doorgevoerd”, aldus de AFM. “In sommige gevallen kan het zelfs onduidelijk zijn dat een weergegeven maatstaf in feite een APM is, of kunnen APM’s in tegenspraak zijn met en afleiden van de IFRS-cijfers.”
Het is van cruciaal belang dat deze APM’s op een betrouwbare en transparante wijze worden gerapporteerd, zo stelt de toezichthouder. Niet enkel in (half)jaarverslagen, ook in andere publicitaire uitingen als persberichten en prospectussen.
.