AFM: ‘Accountants onder vuur door gebrekkige kwaliteit controles’

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft na onderzoek bij 21 accountantskantoren geconstateerd dat accountants te slap zijn in het toetsen van elkaars werkzaamheden. Met name bij middelgrote en kleinere firma's ontbreekt diepgang bij de verplichte kwaliteitsbeoordeling door een collega. Dit meldt het Financieele Dagblad (FD). Het merendeel van de ruim vijftig onderzochte collegiale beoordelingen voldeed niet aan de normen, zo blijkt uit het onderzoek.

De AFM heeft haar onderzoek gericht op de Opdrachtgerichte Kwaliteitsbeoordeling (OKB). Dit is een wettelijke vereiste waarbij het werk van een controlerend accountant wordt getoetst door een collega die niet betrokken is bij de desbetreffende controle. Deze collegiale toets is verplicht voor de belangrijkste controles, zoals die bij beursgenoteerde ondernemingen, maar ook bij andere bedrijven en instellingen. Daarover schrijft het FD deze ochtend. 

  • Toezichthouder AFM constateert tekortkomingen bij collegiale accountantsbeoordelingen.
  • Gebrek aan diepgang bij verplichte kwaliteitsbeoordeling ondermijnt vertrouwen.
  • Accountantskantoren moeten dringend verbeteringen doorvoeren in controlepraktijken.

Het idee achter de collegiale toetsing is om fouten in de controles te voorkomen en zo de kwaliteit te verbeteren. Accountants liggen al geruime tijd onder vuur vanwege de gebrekkige kwaliteit van hun controles. Deze tekortkomingen komen regelmatig aan het licht bij boekhoudschandalen en blijken uit slechte scores in onderzoeken van toezichthouders.

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Lees meer: