‘Afhaaloptie bij winkels is niet de oplossing’

Dat winkeliers open mogen voor het zogeheten 'click and collect' biedt nauwelijks soelaas voor de omzet. Op verschillende plekken in het land houden winkeliers de afhaaloptie al voor gezien. Een signaal dat ook mondjesmaat binnenkomt bij brancheorganisatie INretail. Volgens de winkelbranchevereniging biedt alleen het heropenen van de winkels op 3 maart uitkomst en is ook de mentale nood bij ondernemers hoog.

Volgens een eerdere flitspeiling van INretail gaf 72 procent van de ondernemers aan heil te zien in de mogelijkheid om klanten bestellingen te laten ophalen. Maar daarbij was van meet af aan duidelijk dat dit geen volwaardige oplossing zou bieden voor de omzetverliezen van ondernemers.

Ondertussen maken steeds meer ondernemers zich grote zorgen. Een signaal dat wel hard binnenkomt bij INretail. De organisatie spreekt geregeld ondernemers die slapeloze nachten hebben vanwege de zorgen. Naast het omkijken naar het personeel gaat het dan ook om onzekerheid over het voortbestaan van de eigen onderneming.

Zo zijn er ondernemers die noodgedwongen hun huis verkopen en van de overwaarde schulden betalen. Volgens INretail is er geen ander alternatief dan de winkels weer openen per 3 maart.