Afghaans parlement reguleert accountantsbranche

Het Afghaanse parlement gaat dezer dagen stemmen over accountancy-wetgeving, opgesteld met behulp van de World Bank, die een eind moet maken aan jaren van wetteloosheid.
Met de aanname van dit corpus wetgeving komt er weer zicht op een werkende financiële infrastructuur, inclusief een beroepsorganisatie voor accountants, die tot dusverre zonder enige regelgeving of toezicht functioneerden. 
 
"Eindelijk zullen we dan weer normaal een bloeiende accountancy kennen,” zegt managing partner Mehmood Razzak  van Baker Tilly Mehmood Idrees Qamar in Kaboel. “En dat betekent dat er met meer vertrouwen zaken gedaan kunnen worden, nationaal en internationaal.”
 
De wet is opgesteld door Rod Monger, professor aan de American University of Afghanistan. De wet maakt deel uit van een breder project dat door de World Bank gesubsidieerd wordt.
 
Er werd een ‘plug and play’ keuze gemaakt uit modellen uit verschillende regio’s, opdat het resultaat zou passen bij de omstandigheden in het land. Maar “de wet voldoet geheel aan internationale standaards, zodat we kunnen toetreden tot IFAC,” aldus Monger. 
 
Tegelijk worden eisen vastgesteld voor de opleiding en certificering van accountants – waarbij de normen en eisen van ACCA leidend zijn geweest. Om in Afghanistan een registeraccountant te kunnen worden moet men slagen voor alle ACCA-examens. 
 
Gerelateerde artikelen